Japonia, o țară cu 126 milioane de locuitori, de peste șase ori mai mulți decât România are în prezent doar 981 decese provocate de noul coronavirus (COVID-19), adică 8 decese la 1 milion de locuitori. România are 1.834 decese confirmate, adică 95 la 1 milion de locuitori, și înregistrează zilele acestea numere record de noi îmbolnăviri, din cauză că o bună parte din populație ignoră recomandările autorităților privind protejarea împotriva noului coronavirus.

Soluția japoneză la criza coronavirus se bazează pe doi factori esențiali: identificarea și izolarea focarelor COVID-19 și purtatul măștii la scară largă – chiar și în aer liber – japonezii fiind obișnuiți cu această practică înca dinaintea startului actualei pandemii.

Guvernul Japoniei și autoritățile locale japoneze nu au dreptul legal de a impune măsuri de izolare generală a populației, așa cum s-a întâmplat și în România în timpul stării de urgență. Totuși, autoritățile au încercat să convingă populația să rămână acasă cât mai mult posibil, să lucreze de acasă, iar proprietarii de restaurante au fost rugați să închidă sau să facă doar livrări.

Măsurile de distanțare socială din Japonia au fost adoptate de populație mai degrabă voluntar, decât impuse de autorități, așa cum se întâmplă în majoritatea celorlalte state. Țara s-a concentrat pe focarele de infecții care adesea s-au dovedit a fi locațiile foarte aglomerate, precum sălile de fitness, barurile, restaurantele și cluburile de karaoke.

“Cu ajutorul acestei abordări unice, am reușit să controlăm trendul infecțiilor în doar 1,5 luni; cred că asta arată puterea modelului japonez”, a declarat premierul nipon Shinzo Abe., la ieșirea din starea de urgență ce a avut loc în mai.

În Japonia, numărul maxim de noi cazuri a fost de 743, la data de 12 aprilie, însă la finalul lunii mai acesta varia între 90 și 14. În prezent, Japonia înregistrează o nouă creștere a numărului de cazuri, capitala Tokyo raportând 243 de noi cazuri la data de 10 iulie.

Chiar și așa însă, țara va continua să redeschidă economia, următoarea măsură de relaxare urmând să permită evenimentele cu până la 5.000 de persoane, inclusiv cele sportive și concertele de muzică.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri