Cel putin cinci banci, printre care Morgan Stanley, Deutsche Bank, Bank of America, Barclays si UBS au informat clientii, in ultimele zile, ca isi cresc previziunile de crestere a PIB. "Posibilitatea ca BCE sa majoreze, in aceasta vara, ratele dobanzilor pana la 4% devine din ce in ce mai puternica", au anuntat Lehman Brothers, un dealer important de obligatiuni. Pe de alta parte, este nevoie de o inflatie mai ridicata pentru ca Lehman sa-si mareasca previziunile pentru ratele dobanzilor BCE la 3,75%, cu 0,25% peste nivelul actual, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Estimarile vin pe fondul unei cresteri surprinzator de puternice a PIB in al patrulea trimestru, in zona euro. Rezultatele de saptamana trecuta arata ca economia a crescut cu 2,7% in 2006, cea mai buna evolutie din ultimii sase ani, in timp ce Franta a anuntat, marti, o crestere putenica a trimestrul patru, de 0,6%, scrie Reuters. Analistii au apreciat, in notele de cercetare, ca cererea interna se consolideaza sustinuta de scaderea pretului petrolului si de imbunatatirea de pe pietele muncii, mai ales in cea mai mare economie din Uniunea Europeana, Germania. in acelasi timp, economia globala se incetineste mai lent decat se estima, ceea ce ajuta exporturile europene.

Morgan Stanley a ridicat previziunile de crestere a PIB in zona euro de la 1,9% la 2,3% in 2007, aducand ca argumente imbunatatirile ciclice si structurale. Masura ar putea alimenta majorarea ratelor dobanzilor de catre BCE, care, potrivit estimarilor, ar trebui sa ridice indicatorii de politica monetara la 3,75% la urmatoarea intalnire din martie.

"De ce s-ar opri BCE la majorarea pana la 3,75% dupa luna martie, daca PIB nominal creste cu peste 5% de la an la an? Pe de alta parte, riscurile de majorare a ratelor dobanzilor, ramase la 4% pana la sfarsitul acestui an, par sa fie evaluate ca valori maximale", au apreciat analistii de la Morgan Stanley.

In sondajul Reuters, efectuat dupa raportul PIB din data de 13 februarie, analistii au estimat, in medie, ca ratele BCE vor ajunge la 4% pana la jumatatea lui 2007 si se vor pastra la acest nivel pana la jumatatea lui 2008.Deutsche Bank a majorat, de asemenea, previziunile de crestere pentru PIB in 2007, de la 1,7% la 2,2%. Cresterea din ianuarie a taxei pe valoarea adaugata in Germania nu a afectat cheltuielile cu amploarea cu care se estima, impiedicand reflectarea asupra restului zonei euro, au mai apreciat analistii Deutsche.

Cu toate acestea, specialistii de la Deutsche sunt precauti. Acestia au subliniat ca, la un nivel de 2,2%, cresterea va fi mai lenta decat cea de 2,6% de anul trecut si au prgnozat ca BCE va opri campania de majorare a ratelor dupa ridicarea pana la 3,75% in martie. Ceea ce se intampla dincolo de aceasta data depinde de decizia Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, a a reduce sau nu ratele dobanzilor si de evolutia euro. "Ne mentinem estimarile ca vor exista doua reduceri ale ratelor in SUA, dar le amanam pana la sfarsitul trimestrului patru din 2007, respectiv sfarsitul primului trimestru din 2008", a mai scris Deutsche.