Pe locuitorii ultra-bogați din New York îi pândește o nouă formă de impozit, propus de către parlamentarii și activiștii progresiști din rândul democraților americani, care speră astfel să strângă până la 5,5 miliarde de dolari pe an, bani care ar urma să fie folosiți pentru un nou fond de asigurare de șomaj pentru cei afectați de Covid-19.

Propunerea, care face parte dintr-o campanie denumită "Make Billionaires Pay" (Să-i facem pe miliardari să plătească - n.r.), ar impune o nouă formă de impozit pe câștigurile de capital nerealizate în New York, în cazul locuitorilor acestui stat, cu active de peste un miliard de dolari.

Asta în contextul în care, statul New York se confruntă cu un deficit de peste 13 miliarde de dolari și, în loc să caute o reducere a cheltuielilor cu serviciile sociale publice, mulți decidenți politici democrați incearcă, mai degrabă, să strângă bani din impozite mai ridicate adresate celor bogați.

"Este timpul să nu mai protejăm miliardarii, ci să lucrăm pentru familiile muncitoare", a declarat Alexandria Ocasio-Cortez, reprezentant al democraților aleși pentru statul New York.

În prezent, contribuabilii ultra-bogați din new York plătesc impozitul pe câștiguri de capital numai atunci când vând active. Noua politică ar impozita orice câștig în valoare pentru un activ (investiție) în cursul anului calendaristic, indiferent dacă a fost vândut sau nu. Astel, ar fi vizată diferența dintre prețul inițial de cumpărare și prețul de vânzare, mai precis câștigurile de capital nerealizate. Câștigurile de capital sunt impozitate, în prezent, în New York cu 8,8%.

De exemplu, dacă titlurile listate la bursă al gigantului media Bloomberg LP, deținut de Mike Bloomberg, ar câștiga în valoare suma de 5 miliarde de dolari în 2020, ar trebui să plătească un impozit de circa 440 de milioane de dolari. În prezent, dacă activele își pierd din valoare, miliardarii americani se pot folosi de acastă depreciere a portofoliului de investiții la nesfârșit prin raportări contabile pentru a reduce impozitele pe anii următori, scrie CNBC.

Tax Fairness, un ONG progresist, a aratta că averile celor 119 miliardari din New York au crescut la 600 mld. dolari, în prezent, de la 521 mld. dolari, în martie.

Sursa foto: Ryan DeBerardinis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri