Fraudele legate de plata impozitelor si cotizatiilor sociale a atins in Franta nivelul de 30-40 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta 2% din produsul intern brut, a afirmat un raport oficial citat marti de cotidianul economic Les Echos.

"Frauda legata de plata impozitelor si a cotizatiilor sociale este cea mai raspandita in Franta", afirma acest raport, care a calculat ca nivelul fraudei se ridica undeva intre 29,1 si 40,2 miliarde euro (1,7%-2,3% din PIB), conform cotidianului Les Echos, potrivit NewsIn.

Taxa pe valoarea adaugata reprezinta impozitul cel mai fraudat (intre 7,3 si 12,4 miliarde euro), devansand impozitele impuse companiilor (6,4 miliarde euro) si impozitele pe venit (4,3 miliarde euro), precum si impozitele locale (1,9 miliarde euro). "Fraudele sociale" se ridica la 8,4-14,6 miliarde euro, in mare parte fiind vorba de munca la negru.

Pe plan general, "nivelul fraudelor este echivalent cu deficitul bugetar al statului de anul trecut, de 36,5 miliarde euro", precizeaza cotidianul francez. Raportul invinuieste pentru aceasta situatie lipsa controalelor amanuntinte, subliniand ca peste 75 miliarde euro, reprezentand cotizatii, nu fac obiectul niciunui control.

Conform indicatiilor acestui raport, pentru a remedia aceasta situatie este nevoie de crearea unui birou european anti-frauda, dupa modelul Europol, precum si o inasprire a sanctiunilor penale, explicand ca acestea ar fi mult mai eficiente decat amendele, care ofera contravenientilor posibilitatea de a-si organiza insolvabilitatea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
O firma israeliana lanseaza un serviciu unic de recrutare, in Romania