Doi fosti manageri ai conglomeratului industrial german Siemens vor fi adusi in fata tribunalului din Darmstadt pentru acuzatii de coruptie la data de 13 martie, a anuntat o instanta judecatoreasca.

Cei doi sunt acuzati de acordarea intre 1999 si 2002 de sume drept mita unor angajati ai firmei energetice italiene Enel, pentru a castiga contracte pentru construirea de turbine pentru centrale electrice, informeaza NewsIn, citand Reuters. Sumele oferite de cei doi s-au ridicat pana la 5,6 milioane euro si 484.000 de dolari, fiind platite pentru doua contracte in valoare de 450 milioane de euro. O a treia persoana acuzata in Italia a fost condamnata la 23 de luni de inchisoare cu suspendare pentru acuzatii de coruptie.

In Munchen, unde este sediul Siemens, procurorii investigheaza disparitia a aproximativ 200 de milioane de euro din conturile Siemens, despre aceste sume existand suspiciunea ca ar fi fost transferate in consturi din strainatate, urmand a fi folosite pentru a mitui oficiali straini pentru a castiga contracte.Grupul, care este obiectul unor achete in Germania, Italia, Lichtenstein, Elvetia si Statele Unite, a recunoscut existenta a 420 de milioane de euro reprezentand sume a caror scop nu poate fi explicat in totalitate in mod legal.

Scandalul se invarte in jurul unor acuzatii privind plati efectuate in trecut pentru mituirea unor oficiali sau pentru prestatii fictive. Cazul se refera la sumele pentru oficialii regimului lui Saddam Hussein pentru a participa la programul "Petrol contra hrana", bani considerati mita. Programul s-a desfasurat de la finele lui 1996 si pana la sfarsitul anului 2003 si a fost creat pentru a usura viata cetatenilor irakieni, afectati de embargoul economic impus asupra tarii lor.

Derularea procedurilor este consecinta unui raport din 2005 realizat de o comisie independenta, ce actiona sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite, care a investigat peste 2200 de companii din peste 60 de state suspectate de coruptie din Irak.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
(P)Angajatori de TOP au pregatit oportunitati de job la Sala Palatului