Grupul german Allianz a cumparat aproape 50% din actiunile detinute de grupul de firme Sistema la compania rusa de asigurari Rosno, in urma unei tranzactii in valoare de 750 milioane dolari si detine, in prezent, 96,53% din actiunile asiguratorului rus.
In urma tranzactiei, grupul Sistema a ramas cu o participatie de 2,78% din actiunile Rosno. "Odata cu preluarea Rosno, ne consolidam pozitia de lideri de piata in Europa Centrala si de Est si devenim, de departe, cea mai importanta companie straina de asigurari de pe piata strategica a Rusiei", a declarat, citat de Reuters, Werner Zedelius, directorul pentru piete emergente al Allianz, informeaza NewsIn, citand Reuters.

"Ne vom aplica in continuare strategiile de cucerire de noi clienti pe pietele majore din Europa Centrala de Est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI)", a adaugat Zedelius. Rosno este unul dintre primii patru asiguratori ai Rusiei si desfasoara activitati de asigurari generale, asigurari de viata, de sanatate, precum si de administrare a investitiilor. Allianz si Sistema au patruns in actionariatul Rosno din anul 2001.

In septembrie 2006, reprezentantii Sistema au declarat ca poarta discutii cu Allianz in privinta Rosno, datorita faptului ca cei de la Allianz erau nemultumiti de statutul lor de actionari minoritari ai asiguratorului rus. Allianz a incercat, in 2006, sa preia, prin intermediul subsidiarei Dresdner Bank, o treime din actiunile bancii rusesti Gazprombank, detinuta de gigantul rus Gazprom, contra sumei de 800 milioane dolari, insa Gazprom a refuzat tranzactia.

Banca ruseasca Gazprombank si cea germana Dresdner Bank au anuntat, in ianuarie 2007, crearea unei companii cu capital mixt (joint venture) pentru investitii pe piata de tranzactionare a drepturilor privind emisiile de gaze cu efect de sera. Compania cu capital mixt va canaliza investitiile spre proiectele principale prevazute de Protocolul de la Kyoto si va transforma creditele pentru dioxid de carbon in valori mobiliare, care pot fi revandute pe pietele secundare. Noua societate a fost denumita Carbon Trade and Finance SICAR SA si a fost inregistrata la Luxemburg.

Grupul Allianz a anuntat, in ianuarie, ca intentioneaza sa lanseze o oferta de preluare a 42,4% din actiunile AGF, grupul german detinand deja aproape 60% din titlurile companiei franceze. Speculatiile privind o eventuala preluare a AGF s-au intensificat dupa ce Allianz a achizitionat participatii minoritare din divizia asiguratorului francez din Italia, grupul de asigurari RAS, intr-o asemenea masura incat actiunile AGF au fost, la sfarsitul anului trecut, unele dintre titlurile cel mai bine tranzactionate pe piata europeana de capital. Potrivit oficialilor Allianz, AGF constituie o componenta majora a operatiunilor Allianz, contribuind cu 16,3% la afacerile globale ale Allianz din asigurari de viata si de sanatate si cu 20,4% la cifra globala de afaceri a Allianz pe segmentul asigurarilor generale.

La inceputul lunii februarie, Allianz SE a anuntat ca va vinde o participatie in valoare de circa 750 milioane euro la liderul pietei mondiale de masini de lux, BMW, in scopul atragerii de fonduri pentru investitii in sectorul asigurarilor. Allianz a decis sa vanda un pachet de circa 16,1 milioane de actiuni, pe care il detine la producatorul auto Bayerische Motoren Werke AG (BMW), pachet care reprezinta in jur de 2,7% din actiunile BMW. Allianz detine, in prezent, 4% din actiunile BMW.

Oficialii Allianz Tiriac Asigurari, subsidiara romaneasca a grupului Allianz, au estimat, pentru anul 2006, un volum total de prime brute subscrise de 300 milioane euro. Dupa primele11 luni ale anului trecut, compania a inregistrat un volum total de prime brute subscrise de 284 milioane euro din care 264 milioane euro la asigurari generale si 20 milioane euro la asigurarile de viata.

Allianz Tiriac Asigurari a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un volum de prime brute subscrise in valoare de 237 milioane euro, cu 42% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit raportului preliminar al companiei-mama, Allianz Group. Allianz Tiriac Asigurari a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit operational de 10 milioane euro pe segmentul asigurarilor generale si prime brute subscrise in valoare de 217 milioane euro, releva raportul.

Grupul Allianz a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, un profit operational de 2,66 miliarde euro, in crestere cu 42,7% fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile totale ale Allianz, dupa primele trei trimestre ale anului 2006, au atins valoarea de 22,6 miliarde euro, in scadere cu 5,1% fata de perioada similara a anului 2005. Afacerile de asigurari generale ale grupului Allianz au inregistrat un profit operational de 1,7 miliarde euro dupa primele noua luni din 2006, in crestere cu 74,1% fata de primele noua luni ale anului 2005. Profitul operational inregistrat de Allianz din asigurari de viata si de sanatate a crescut cu 11% fata de primele trei trimestre ale anului trecut, atingand valoarea de 617 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri