Dupa ce presedintele companiei Carrefour, Daniel Bernard, a primit 29 de milioane de euro (37,89 milioane de dolari) ca prima de pensionare, guvernul francez intentioneaza sa oblige companiile sa ceara acordul actionarilor pentru primele acordate directorilor la plecarea din functie. Potrivit aprecierilor facute de ministrul Finantelor, Thierry Breton, intr-o declaratie acordata Reuters, suma acordata presedintelui Carrefour este extravaganta.

Acordarea unei prime de o asemenea valoare a provocat soc si nemultumire in Franta. Prima acordata lui Bernard a atras atentia si asupra altor sefi de companii care vor pleca din functii, in aceasta saptamana, moment care coincide cu adunarile anuale ale actionarilor. Joia trecuta, Jean-Rene Fourtou a demisionat din functia de director executiv al grupului Vivendi, el fiind urmat, vineri, de Louis Schweitzer, presedinte si director executiv al producatorului de automobile Renault. Ambii vor pastra functiile de presedinti ai respectivelor firme.

Prima de pensionare platita lui Bernard reprezinta 40% din salariul sau anual multiplicat cu anii de viata estimati. Informatii din presa afirma ca un aranjament similar exista si la Renault, unde directorii ar putea primi 35-45% din salarii ca prime de pensionare. Salariul lui Schweitzer a fost, in 2004, de 1,9 milioane de euro, in timp ce Fourtou, de la Vivendi, a castigat 3,4 milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si