De teama anchetelor ce-ar putea fi declansate de noua putere de la Kiev, ''baronii'' ucraineni isi vand averile catre rusi si se gandesc sa paraseasca tara. Acesta este si cazul lui Victor Pinciuk, ginerele fostului presedinte al Ucrainei, Leonid Kucima, care si-a scos la vanzare o parte din avere, dupa cum a anuntat cotidianul rus Pravda.

Pinciuk este, potrivit revistei americane Forbes, al doilea pe lista marilor magnati, dupa Rinat Ahmetov, pe care l-a avut partener la privatizarea ''dubioasa'' a uzinelor siderurgice Krivorizhstal.

Potrivit revistei amintite, Pinciuk este miliardar in dolari, averea sa fiind evaluata intre 1 si 2,5 miliarde de dolari. El este proprietarul marelui Grup Interpipe ce controleaza intregul sistem de producere a conductelor din Ucraina, inclusiv uzina Novomoskovsk, precum si uzina pentru producerea de conducte din otel inoxidabil Nikolsk. Grupul detine, de asemenea, 40 de intreprinderi constructoare de masini, utilaj petrochimic, instalatii de rafinare a titeiului sau specializate in constructii. Opt unitati, intre care renumitele otelarii Azovstal si Zaporojie, sunt considerate cele mai valoroase din grupul Interpipe. La toate cele de mai sus se adauga un holding Media ce cuprinde canalele TV Novi Kanal, STB si ICTV.

Decizia lui Pinciuk de a-si scoate la vanzare o parte din proprietati - neprecizate deocamdata - , oferindu-le unor oligarhi rusi, are loc pe fondul temerilor celor imbogatiti prin privatizarile ce au avut loc in perioada presedintiei lui Kucima, ca noua administratie de la Kiev va favoriza o ''redistribuire'' a averilor in conditiile in care noua opozitie dispune de o foarte puternica baza economica. Multi intreprinzatori au fost dati la o parte de la procesul privatizarilor din anii trecuti, fapt ce

i-a determinat sa sustina fortele de opozitie ce l-au adus la putere pe Iuscenko. De altfel, campania staff-ului acestuia a avut, intre altele, ca laitmotiv ideea ca intreaga Ucraina ''munceste pentru trei mari clanuri'', unul dintre ele fiind cel al lui Pinciuk-Kucima. Pinciuk si, automat, Kucima au fost blamati pentru practici frauduloase in activitatea grupului Interpipe. Pinciuk este pesimist in privinta perspectivelor de a-si continua activitatile in Ucraina sub noua administratie, fiind pregatit chiar sa plece din tara de teama unor anchete, asa cum a procedat deja Ahmetov. Un avertisment ce confirma o astfel de posibilitate, relateaza Pravda, l-a dat Grigori Omelnicenko, membru al Blocului politic al Iuliei Timosenko si sef al Comisiei parlamentare care a anchetat asasinarea ziaristului Gongadze.

Intr-un interviu pentru Nezavisimaia Gazeta, acesta a declarat ca Iuscenko a dat instructiuni procurorului general sa declanseze o ancheta privind afacerile clanului politic si financiar din Donetk, Ahmetov-Ianukovici. Fara indoiala, releva analistii moscoviti, magnatii rusi nu vor ezita sa profite de situatia dificila in care se afla Pinciuk.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri