Rusia ar putea sa-si majoreze cota in cadrul EADS in cazul in care grupul aerospatial si de aparare european respinge oferta de cooperare tehnologica a statului rus, a declarat o sursa de la Kremlin citata de Reuters. Banca de stat ruseasca VTB a declansat controverse la Paris si Berlin anul trecut, cand a achizitionat 5% din actiunile EADS.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu ministrul de externe francez, Philippe Douste-Blazy si cu ministrul apararii din Franta, Michele Alliot-Marie, ca masura nu a fost un pas catre o preluare ostila.

"Asa cum a spus presedintele, Rusia este interesata de realizarea unei cooperari tehnologice cu EADS, insa, daca planul esueaza, VTB se va concentra pe felul in care poate utiliza partea pe care o detine in cadrul grupului european si ar putea cumpara mai multe actiuni, in functie de disponibilitatea pe piata a acestora", a declarat sursa de la Kremlin, potrivit NewsIn.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, anul trecut, pentru Putin, ca este indezirabil ca Rusia sa preia o parte mai mare in EADS. Putin a criticat, in mod repetat, ca grupurile rusesti sunt respinse, in mod nedrept, de pe piata europeana. VTB declarase initial ca nu intentioneaza sa-si creasca pachetul de actiuni in cadrul EADS.

Rusia incearca sa-si revitalizezesectorul aerospatial si sa isi integreze industriile cheie in economia mondiala.