Moody's imbunatateste ratingul de tara al Bulgariei de la stabil la pozitiv

Agentia de rating Moody's a anuntat imbunatatirea ratingului Baa3 al Bulgariei, de la stabil la pozitiv, ca urmare a cresterii economice substantiale a noului stat membru al Uniunii Europene, precum si a pozitiei sale fiscale puternice, informeaza NewsIn.

Agentia a declarat ca un alt factor ce a contribuit la aceasta decizie a fost planul Bulgariei de a adera, in lunile urmatoare, la mecanismul ERM-2, preambul pentru adoptarea monedei euro. Datele preliminare ale autoritatilor bulgare confirma un surplus bugetar de 3,7% din produsul intern brut (PIB) pe 2006, cel mai mare nivel inregistrat de un stat membru al UE.

Nivelul datoriei publice a Bulgariei a scazut pana la 24% din PIB, cu mult sub nivelul inregistrat in 2001, de 66%, a afirmat Moody's. Cresterea economica a Bulgariei a fost de 6% in 2006. "Aceste date confirma angajamentul guvernului bulgar de a adopta o politica fiscala prudenta", a declarat analistul sef pentru Bulgaria al Moody's, Kenneth Orchard.

Agentia de rating a precizat insa ca deficitul de cont curent, care a atins un nivel foarte ridicat, de 16% din PIB, alaturi de datoria externa, ar putea da nastere la riscuri pentru Bulgaria, chiar daca sistemul bancar pare capabil sa reziste.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri