Cercetători din Statele Unite au dezvoltat roboţi microscopici şi hiper-rezistenţi, de dimensiunea unui fir de păr, care se pot deplasa pe patru picioare, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, relatează AFP.

"Aceşti roboţi sunt atât de mici încât sunt invizibili cu ochiul liber. Ei au patru picioare, fiind alimentaţi de celule solare. Prin trimiterea unei lumini laser pe aceste celule fotovoltaice, putem mişca picioarele, ceea ce face robotul să meargă", a declarat Marc Miskin de la Universitatea Cornell din Statele Unite., scrie Agerpres.

Fiecare robot este format dintr-un circuit simplu fabricat din celule fotovoltaice de siliciu (corpul) şi patru actuatoare electrochimice (picioarele).

Conform studiului, aceşti mini-roboţi de 0,1 mm sunt robuşti şi pot supravieţui mediilor foarte acide şi rezistă la fluctuaţii de temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Aceşti roboţi - cercetătorii au produs peste un milion - "ar putea fi injectaţi prin ace hipodermice, oferind astfel posibilitatea explorării mediilor biologice", notează studiul, care afirmă că aceştia ar putea fi utili în ştiinţa materialelor, de exemplu pentru repararea materialelor la scară micro.

Deocamdată, aceşti roboţi microscopici cu patru picioare sunt departe de a fi perfecţi - sunt lenţi şi incontrolabili. Însă, asociaţi cu anumite componente microelectronice, ei pot permite construirea de micro-roboţi complet autonomi, notează autorii studiului.

"Deşi nu sunt autonomi în forma lor actuală, ei pot fi consideraţi drept o platformă la care ar putea fi ataşate 'creiere' ", a explicat Allan Brooks şi Michael Strano, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, într-un comentariu publicat în Nature.

Însă, "pentru a ajunge la aplicaţii, mai sunt multe de făcut", a notat Marc Miskin.

Sursa foto: Shutterstock / Likoper

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri