Pretul petrolului a atins varful acestui an

Pretul petrolului a depasit 61 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel in acest an, dupa ce principalul consumator mondial, Statele Unite, a publicat o scadere neasteptata a stocurilor de benzina si Iranul a refuzat sa arate \"vreo slabiciune\" privind programul nuclear.

Consolidarea preturilor energetice este parte a unei aprecieri extinse a bunurilor, a apreciat analistul de la Petromatrix, Olivier Jakob, deoarece si porumbul, graul, metalele si zaharul au urcat in ultimele zile.

Petrolul s-a scumpit, vineri, la bursa new-yorkeza, cu 35 de centi, pana la 61,30 de dolari pe baril, dupa ce a atins, in timpul sesiunii, un varf de 61,70 de dolari, cel mai ridicat din data de 26 decembrie. Castigul pentru intreaga saptamana s-a ridicat la 3,66 dolari, respectiv 6,3%. Unii analisti au estimat ca o inchidere peste 60,80 dolari pe baril ar prevesti aprecieri viitoare.

"Limitele de fluctuatie ale pretului petrolului au fost depasite si titeiul a revenit intr-o etapa pozitiva, putand atrage noi investitii", a mai spus Jakob.

Pretul barilului Brent a crescut cu 82 de centi, pana la 61,44 dolari pe baril.

Statisticile saptamanale americane au indicat o prabusire surprinzatoare, de 3,1 milioane de barili a stocurilor de benzina, determinandu-i pe investitori sa-si modifice pozitia, inaintea punctului maxim atins de cerere in sezonul estival. Noua incarcaturi de benzina europeana sunt, deja, in drum spre SUA si altele vor urma, probabil, pentru a profita dupa urma scumpirii petrolului pe continentul american.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri