Iranul a condamnat republicarea caricaturilor cu profetul Mohamed de către publicaţia franceză satirică Charlie Hebdo, denunţând ''o provocare şi o insultă'' la adresa musulmanilor din întreaga lume. ''Actul ofensator al publicaţiei franceze este o provocare'', indică un comunicat al Ministerului de Externe iranian.

Iranul consideră că republicarea caricaturilor respective constituie ''o insultă pentru valorile islamice şi pentru credinţa a peste un miliard de musulmani din lume''. Ridiculizarea sau insultarea profetului islamic Mohamed este pasibilă de pedeapsa capitală în Iran, potrivit Agerpres.

Charlie Hebdo a republicat miercuri caricaturile cu profetul Mohamed, înaintea deschiderii procesului a 14 suspecţi implicaţi în atacul comis în ianuarie 2015 asupra redacţiei sale.

Cele 12 desene, publicate iniţial de cotidianul danez Jyllands-Posten pe 30 septembrie 2005, ulterior de Charlie Hebdo în 2006, îl arată printre altele pe profetul Mohamed purtând pe cap o bombă în loc de turban. Una dintre caricaturile republicate de Charlie Hebdo a fost realizată de către Cabu, asasinat în atentatul din ianuarie 2015.

Publicaţia satirică franceză a fost ameninţată în mai multe rânduri, redacţia sa a fost incendiată, până la atacul terorist din 7 ianuarie 2015 în care mai mulţi redactori, fotoreporteri şi caricaturişti au fost împuşcaţi mortal, ceea ce a provocat o undă de şoc la nivel mondial şi manifestaţii de amploare în Franţa.

Teheranul a condamnat în ianuarie 2015 atentatul contra redacţiei Charlie Hebdo, dar a considerat totuşi că aceste desene sunt o ''insultă'' faţă de musulmani şi a denunţat un ''abuz'' al libertăţii de exprimare.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane în atacul de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, înainte de a fi lichidaţi două zile mai târziu de forţele speciale antiteroriste franceze. A doua zi, islamistul Amédy Coulibaly a omorât o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. Pe 9 ianuarie 2015, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.

Iranul se află pe locul 173 (din 180 de ţări) în ultima ediţie a clasamentului mondial al libertăţii presei stabilit de organizaţia neguvernamentală 'Reporteri Fără Frontiere'.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri