Lucrătorii cu salarii reduse din Marea Britanie, ca urmare a pandemiei de COVID-19 ar trebui să beneficieze de salariul întreg în eventualitatea în care se îmbolnăvesc și se autoizolează la domiciliu în evetualitatea în care iau contact cu virusul. Aceasta este concluzia la care au ajuns militanții pentru drepturile muncitorilor, scrie The Guardian.

Sugestia face parte dintr-un plan mai amplu de revizuire a sistemului de plată legală a bolnavului (SSP-Statutory Sick Pay- Plata legală a bolnavilor) prin care s-a constatat că cei mai prost plătiți lucrători sunt cei din domeniile grav afectate de pandemie.

„Lucrătorii care nu au dreptul la această plată legală atunci când se îmbolnăvesc sau care nu pot supraviețui cu 95 de lire pe săptămână sunt mai predispuși să meargă la muncă atunci când sunt bolnavi, deoarece situația financiară nu le permite să lipsească de la job”, au spus reprezentanții de la Sindicatul Pompierilor, Sindicatul brutarilor și cei de la Allied Food Workers (BFAWU).

Grupurile care militează pentru drepturile muncitorilor susțin că au documentat cazuri în care oamenii care nu au putut să trăiască din banii pe care îi primeau în timp ce se autoizolau la domiciliu, fiind nevoiți să se întoarcă la muncă. Întoarcerea la muncă favorizează răspândirea infecției cu SARS-COV-2 care îi pune în pericol și pe angajații sănătoși.

Plata legală a bolnavilor din Marea Britanie este în prezent de 95,85 de lire pe săptămână și reprezintă aproximativ un sfert din salariul minim pentru un lucrător cu normă întreagă în vârstă de 25 de ani sau mai mult. Această variantă este disponibilă doar pentru persoanele care câștigă cel puțin 120 de lire pe săptămână, iar lucrătorii pot deveni eligibili doar în a patra zi de concediu. Cu aceștia bani, un angajat nu poate fi plătit mai mult de 28 de săptămâni.

Potrivit unei estimări a Congresului Sindicatelor (TUC), mai mult de 1,8 milioane de oameni pierd plata salariilor atunci când sunt bolnavi. Femeile se numără printre cei mai mulți muncitori care se află în această situație.

Salariul pentru boală ar trebui să fie salariul integral al lucrătorului în primele șase săptămâni, susțin sindicatele. De asemenea, este necesar să se țină cont de perioadele mai lungi de recuperare a unor pacienți infectați cu COVID-19, iar ulterior să se recurgă la un echilibru în ceea ce privește plățile bolnavilor. Reprezentanții sindicatelor spun că schema ar trebui să înceapă în prima zi și să fie deschisă tuturor, eliminând pragul de venituri mai mici.

Oamenii vor dori să facă ceea ce trebuie să se păstreze pe ei înșiși și pe ceilalți în deplină siguranță. Dar, confruntați cu perspectiva de a nu fi în măsură să-și plătească facturile sau de a nu avea ce mânca, mulți sunt nevoiți să ia o decizie foarte grea. Pentru că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, sunt puși în situația de a se expune atât pe ei cât și pe cei din jur”, a declarat Anneliese Dodds, membru în Parlamentul European, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri