Tabăra de migranţi Moria de pe insula grecească Lesbos a fost evacuată după ce un incendiu s-a declanşat miercuri, în zori. Aproximativ 25 de pompieri s-au luptat cu flăcările în timp ce migranții au fost evacuați. Unii au suferit răni din cauza expunerii la fum, scrie BBC.

Un oficial a declarat pentru postul de radio local că tabăra a fost „distrusă în întregime”, scrie sursa citată.

Incendiul s-a declanşat după ce 35 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus au refuzat să fie transferate într-un centru de izolare, potrivit primarului micii localităţi Moria, Iannis Mastroyiannis, scrie Agerpres.

Imediat s-au declanşat confruntări între migranţi, iar unii dintre ei au început să provoace incendii, atât în interiorul taberei, cât şi pe plantaţia de măslini din jurul taberei, unde îşi au adăpostul mii de migranţi.

Primarul Mastroyiannis a indicat la postul de televiziune elen Skai că incendiul este sub control şi că rezidenţii care au părăsit în grabă tabăra se află în majoritate în imediata vecinătate a orăşelului Moria.

După ce mii de oameni s-au îndreptat spre capitala insulei Mytilene, poliţia a blocat accesul în oraş, situat la aproximativ 8 km de Moria, pentru a evita o urgenţă sanitară, având în vedere că tabăra de migranţi se afla în carantină din cauza COVID-19.

Din cauza vântului puternic, flăcările s-au răspândit rapid în tabără şi au distrus aproape totul, în special containerele şi corturile.

Incendiul survine la o săptămână după apariţia primului caz de COVID-19 la Moria şi la o zi după ce autorităţile sanitare au confirmat că, dintre cele 2.000 de persoane care au avut contact cu cel infectat, 35 au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 şi trebuie izolate. Dintre toţi aceştia, doar unul avea simptome.

Pacientul zero este un somalez de 40 de ani, care obţinuse deja statutul de refugiat şi care în august a mers la Atena pentru a căuta un loc de muncă. Eşuând în găsirea unui job, acesta a ales să se întoarcă la Moria, unde se instalase într-un cort în plantaţia de măslini care înconjoară tabăra.

Numeroase organizaţii umanitare avertizaseră timp de luni de zile că, din cauza condiţiilor sanitare deplorabile, Moria reprezintă un butoi cu pulbere şi au cerut ca cel puţin persoanele cele mai vulnerabile să fie evacuate. De la izbucnirea pandemiei, guvernul grec a transferat peste 1.000 astfel de persoane în interiorul ţării.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri