Premierul britanic Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeană că îl ameninţă cu impunerea unei frontiere comerciale în Marea Irlandei şi cu o blocadă alimentară între Marea Britanie şi Irlanda de Nord dacă nu va fi de acord cu termenii săi în ceea ce priveşte viitoarea lor relaţie, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul lui Boris Johnson a anunţat în această săptămână că plănuieşte să ignore legea internaţională încălcând parţial tratatul de retragere semnat în ianuarie, când Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, afirmând că are nevoie de o lege nouă pentru a proteja comerţul liber între cele patru naţiuni care formează Regatul Unit.

Decizia a degradat relaţiile dintre Londra şi Bruxelles şi a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit şi UE să eşueze şi să nu se ajungă la niciun acord înainte de încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit la sfârşitul lui decembrie.

Într-un articol în Daily Telegraph, Johnson a scris că a devenit "neliniştit" în ultimele săptămâni că UE este posibil să fie înţeles greşit termenii acordului de divorţ, care includ un protocol privind Irlanda de Nord menit să prevină revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Republica Irlanda.

"Acum auzim că, dacă nu suntem de acord cu termenii UE, atunci UE va folosi o interpretare extremă a protocolului privind Irlanda de Nord pentru a impune o frontieră comercială deplină în Marea Irlandei", a scris Johnson în Daily Telegraph.

"Ni se spune că UE nu doar că va impune taxe vamale pe bunurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, dar şi că este posibil să oprească transportul de produse alimentare din Marea Britanie spre Irlanda de Nord", a continuat el.

Premierul britanic a apreciat că poziţia UE reprezintă un risc atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru pacea în Irlanda de Nord, unde Acordul din Vinerea Mare din 1993 a pus capăt unui număr de 30 de ani de violenţă sectară.

"Trebuie să protejăm Regatul Unit de dezastru şi de aceea am conceput o plasă de siguranţă legală - în Legea privind piaţa internă din Regatul Unit - pentru a ne clarifica poziţia şi a lămuri incoerenţele", a mai scris Johnson.

"Aşa că hai să punem capăt oricărei potenţiale neînţelegeri. Să înlăturăm acest pericol din însăşi structura Regatului Unit. Haideţi să facem UE să renunţe la aceste ameninţări", a conchis el.

Sursa foto: ComposedPix / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri