Barilul de petrolul s-a scumpit peste 61 de dolari, luni, pe pietele internationale, deoarece marile puteri ale lumii se intalnesc ca sa discute despre inasprirea sanctiunilor impuse Iranului, al patrulea exportator de petrol din lume.

Pe pietele internationale s-au apreciat si materiile prime. Aurul a urcat la cea mai mare valoare din ultimele noua luni, iar dintre metalele nepretioase cotate la bursa, nichelul a atins un nou record si cuprul s-a tranzactionat solid, potrivit NewsIn.

Pretul petrolului brut a crescut cu 28 de centi in piata americana, la cotatia de 61,42 dolari/baril. Pretul cu care petrolul a inchis ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta a fost maximul inregistrat de la inceputul anului, de 61,80 dolari/baril.

Petrolul Brent a castigat 45 de centi, la cotatia de 61,33 dolari/baril.Analistii din piata observa o tendinta de scumpire a petrolului si arata ca ultimele statistici de la New York Mercantile Exchange indica accentuarea investitiilor facute de catre marile fonduri.

"Este pentru prima data in acest an cand marile fonduri speculatoare iau o pozitie pe termen lung in tranzactionarea petrolului brut", a spus unul dintre analistii economici de la filiala elvetiana a companiei de consultanta comerciala Petromatrix, Olivier Jakob, citat de Reuters.

Preturile petrolului s-au miscat de la cotatia ridicata de 78,40 dolari/baril, din iulie 2006, determinata de conflictul armat din Liban si, respectiv, de la cea mai scazuta cotatie din ultimele 20 de luni, de 49,90 dolari/baril, atinsa in ianuarie, cand investitorii au fost dezamagiti ca nu s-a concretizat un aport asteptat de capital din partea fondurilor.

Cresterea solida a preturilor petrolului a fost sustinuta de scaderea treptata a productiei de petrol de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si de ingrijorarile legate de posibilitatea modificarii ofertei de petrol a Iranului.