Economia europeană se redresează mult mai bine decât s-au îngrijorat mulţi la începutul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a afirmat ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, guvernele ar trebui să sprijine în continuare companiile şi consumatorii, a explicat oficialul german.

"Pandemia încă nu s-a încheiat, dar indicatorii arată că economia se redresează mult mai bine decât ne temeam cu ceva timp în urmă, şi asta e ceva ce se aplică Uniunii Europene ca întreg, dar şi statelor membre individuale ale blocului comunitar", le-a spus Scolz jurnaliştilor, la finalul reuniunii informale a miniştrilor de Finanţe din UE, care s-a desfăşurat la Berlin, în perioada 11 - 12 septembrie 2020.

Implementarea planurilor de redresare a economiei la nivelul Uniunii Europene, sistemul de resurse proprii ale bugetului european, modalităţi de asigurare a unui sistem de impozitare echitabil şi eficient şi adaptarea pieţelor financiare la era digitală au fost principalele teme de discuţii ale întâlnirii miniştrilor de Finanţe din UE.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia UE să înregistreze un declin fără precedent, de 8,3%, în 2020, după un avans de 1,5% în 2019, din cauza crizei provocate de pandemie.

Separat, Olaf Scholz a declarat că în lipsa unui acord comercial între Marea Britanie şi UE după Brexit ("no deal"), economia britanică ar fi mult mai afectată decât cea a blocului comunitar.

"Părerea mea este că o situaţie nereglementată va avea consecinţele severe pentru economia britanică. Europa va putea face faţă efectelor şi nu vor exista consecinţe serioase după pregătirile pe care le-am efectuat deja", a apreciat oficialul german.

Guvernul premierului britanic Boris Johnson a anunţat în această săptămână că plănuieşte să ignore legea internaţională încălcând parţial tratatul de retragere semnat în ianuarie, când Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, afirmând că are nevoie de o lege nouă pentru a proteja comerţul liber între cele patru naţiuni care formează Regatul Unit.

Decizia a degradat relaţiile dintre Londra şi Bruxelles şi a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit şi UE să eşueze şi să nu se ajungă la niciun acord înainte de încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit la sfârşitul lui decembrie.

Perioada de tranziţie post-Brexit se încheie la 31 decembrie, până atunci Regatul Unit continuând să aplice regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu va fi convenit un acord, relaţiile economice dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Sursa foto: By symbiot / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri