Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat un "important" program de cumpărare de arme şi o reorganizare a forţelor armate ale ţării, în timp ce tensiunea cu Turcia creşte în Mediterana orientală, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Mitsotakis a precizat că Grecia urmează să-şi procure 18 avioane de vânătoare de fabricaţie franceză Rafale, precum şi fregate şi elicoptere, să recruteze 15.000 de soldaţi suplimentar şi să finanţeze mai substanţial industria sa de apărare.

"A venit ora să ne întărim forţele armate. Este vorba despre un program important care va forma un scut naţional", a declarat premierul într-un discurs la Salonic, în nordul Greciei. El a adăugat că acest program ar urma să permită crearea a mii de locuri de muncă.

Turcia şi Grecia, ambele membre ale NATO, îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi în Mediterana orientală, într-o zonă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa.

Premierul Mitsotakis a acuzat sâmbătă Turcia că "ameninţă" frontierele orientale Europei şi că "pune în pericol" securitatea regională.

Tensiunea între cele două ţări a crescut când Turcia a trimis la 10 august o navă de prospecţiune seismică, însoţită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale.

Turcia, la cuțite cu mai multe țări europene

Cipru a condamnat sâmbătă anunţul făcut de Turcia privind organizarea unui exerciţiu naval cu tir real în largul coastei de nord a insulei, afirmând că astfel de manevre ar fi "ilegale" şi ar "încălca" suveranitatea sa pe fondul tensiunilor exacerbate în estul Mediteranei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

ntr-o notă de informare maritimă (Navtex) publicată vineri, Turcia a anunţat că ea va efectua un exerciţiu naval cu tir real în largul Sadrazamkoy, în nordul Ciprului, de sâmbătă până luni.

Într-un Navtex, Centrul comun de coordonare al operaţiunilor de salvare - subordonat Ministerului Apărării cipriot - a răspuns că exerciţiul turc este "ilegal" şi "încalcă suveranitatea Republicii Cipru".

Cipru este divizat de la invadarea treimii din nordul insulei mediteraneene de către armata turcă în 1974 după o lovitură de stat ce urmărea ataşarea acesteia la Grecia. Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în două treimi din sudul insulei, în timp ce autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia.

Tot sâmbătă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat pe omologul său francez Emmanuel Macron "să nu caute ceartă cu Turcia", în timp ce tensiunea creşte între cele două ţări în legătură cu situaţia din Mediterana orientală.

Sursa foto: Wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri