Inflatia si somajul au scazut in ianuarie in zona euro, iar optimismul in crestere al pietei incurajeaza perceptia pozitiva a mediului de afaceri, arata, miercuri, statisticile biroului european de statistica Eurostat.
Eurostat a revizuit in scadere cu 0,1%, la nivelul de 1,8% estimarile sale initiale pentru inflatia anuala din ianuarie, dupa ce preturile au scazut cu 0,5%, de la o luna la alta.

Analistii din piata s-au asteptat ca valoarea inflatiei anuale sa confirme primele estimari ale Eurostat, desi unele voci au afirmat, marti, ca Eurostat ar putea revizui in scadere estimarile pentru inflatie, ca efect al prezentarii statisticilor pozitive din cateva landuri germane, anunta NewsIn.

Majoritatea economistilor si analistii de la BCE au estimat, anul trecut, ca inflatia ar putea creste la inceputul lui 2007, din cauza majorarii cu 3% a taxei pe valoare adaugata (TVA) in Germania.

BCE a transmis semnale ca ar putea urca cu 25 de puncte de baza rata dobanzii de politica monetara, la nivelul de 3,75%, la reuniunea din data de 8 martie a Consiliului Guvernatorilor si majoritatea analistilor se asteapta la o alta crestere a ratei dobanzii principale la 4% in cursul anului, in contextul cresterii economice si a masei monetare din zona euro.

Un sondaj organizat de Comisia Europeana a aratat ca asteptarile populatiei pentru inflatia din urmatoarele 12 luni au scazut la 20% in februarie, de la 23% in ianuarie si se situeaza sub media pe termen lung, de 23%.

Concomitent au scazut si asteptarile companiilor pentru preturile de vanzare la 12% in februarie, de la nivelul de 14% din ianuarie.

BCE vrea sa mentina inflatia imediat sub 2% si monitorizeaza atent asteptarile inflationiste.

Si somajul a scazut in ianuarie in cele 13 state membre ale zonei euro, la o noua valoare istorica de 7,4%, de la 7,5% in decembrie, datorita cresterilor din cele doua cele mai mari economii din zona euro, Germania si Franta, arata Eurostat.

Statisticile Comisiei Europene indica, dupa trei luni de declin, si cresterea sentimentului economic incurajata mai ales de optimismul populatiei, care a fost multa vreme veriga slaba a economiei din zona euro.

Reprezentantii Comisiei Europene au aratat cresterea indicatorului pentru sentimentul economic la 109,7 puncte, in februarie, de la 109,2 puncte care au fost valoarea din ianuarie a indicatorului, contrar asteptarilor pietei care a estimat o noua scadere a acestuia la 109 puncte.

Unul dintre componentele acestuia, indicele pentru sentimentul consumatorilor a crescut in ianuarie la -5, de la -7 in ianuarie, in timp ce sentimentul din sectorul serviciilor si din industrie au ramas neschimbate, de 20, respectiv 5 puncte.

In ceea ce priveste vanzarile cu amanuntul, sentimentul a coborat la -2 de la -1 si a scazut la 0 de la 1 in sectorul constructiilor, potrivit statisticilor Eurostat.

Indicatorul pentru climatul de afaceri al Comisiei Europene, care arata etapa ciclului de afaceri, a urcat la 1,56 in februarie, de la valoarea revizuita de 1,39 din ianuarie, contrar estimarilor analistilor din piata care s-au asteptat la un declin la 1,38.

"Valoarea ridicata sustinuta a indicatorului pentru climatul de afaceri arata posibilitatea unei noi cresteri a productiei industriale in primul trimestru din 2007", au mai spus reprezentantii Comisiei, citati de Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri