Deutsche Telekom AG a anuntat, joi, ca planuieste sa faca achizitii care sa alimenteze cresterea, dupa ce liderul european al telecomunicatiilor a explicat scaderea de 43% a profitului net pentru 2006 prin competitia acerba si costurile salariale.

Noul directorul executiv al grupului, Rene Obermann, s-a angajat sa taie costurile si sa revitalizeze compania germana, anuntand punerea in vanzare a unor active precum companiile de internet din Franta, Spania sau turnurile radio din Germania si Statele Unite, informeaza NewsIn, citand Reuters.

"Ne vom concentra pe activele din strainatate pentru crestere", a declarat Rene Obermann, care a adaugat ca grupul doreste sa evalueze potentiale achizitii pentru serviciile de telefonie mobila in strainatate.

Deutsche Telekom a fost sugerat ca un posibil cumparator al unei parti din compania greceasca OTE, care detine active profitabile in estul Europei sau pentru filiala olandeza Orange a France Telecom, insa Obermann a refuzat sa dea detalii.

Citeste si:

"Nici cele mai bune posibilitati de crestere de pe pietele straine nu ne vor aduce nimic pozitiv daca nu reusim sa stapanim eficienta si costurile de acasa", a declarat acesta.

Actiunile Deutsche Telekom au o tendinta de depreciere din ianuarie si au scazut, joi, cu 2,5%, pana la 13,22 de euro.

Cu toate ca a socat piata, la sfarsitul lunii ianuarie, cu o a doua avertizare legata de profit in sase luni, profitul net al Deutsche Telekom, de 3,17 miliarde de euro, a ratat tinta analistilor de 4,24 miliarde de euro. Veniturile au fost conforme asteptarilor, la 61,3 miliarde de euro.

Compania a dezamagit si o serie de investitori, deoarece a lasat neschimbate dividendele, la 0,72 euro pe actiune. "Au existat sperante pentru o surpriza placuta referitoare la dividende, insa acestea nu au fost indeplinite", a declarat analistul HVB, Thomas Friedrich.