Directorii executivi ai Gazprom si British Petroleum (BP) au discutat ideea formarii unui joint venture pentru gazul natural lichefiat, au declarat reprezentantii companiei ruse.

"Discutia s-a concentrat pe posibilitatea crearii unui joint venture pentru dezvoltarea afacerilor celor doua companii pe plan international, mai ales pentru gazul natural lichefiat", a anuntat Gazprom dupa intalnirea directorului executiv al gigantului rusesc, Alexei Miller, cu actualul sef al BP, John Browne si cu succesorul acestuia, Tony Hayward.

Gazprom a preluat, in decembrie, controlul asupra celui mai mare proiect mondial pentru gaz lichefiat, Sakhalin-2, in care mai sunt implicate companiile nipone Mitsui si Mitsubishi, dupa luni de presiuni asupra companiei care a dezvoltat consortiul, Royal Dutch Shell, informeaza NewsIn, citand Reuters.Analistii au declarat ca presiunile pentru Sakhalin-2 au reflectat dorina Kremlinului de a prelua controlul asupra marilor proiecte din sectoarele strategice ale industriei.

Proiectul amplasat pe insula Sakhalin din Pacific este programat sa inceapa exportuirle de gaz lichefiat in 2008 si a vandut deja intreaga productie, de 9,6 milioane de tone de combustibil pe an, catre cumparatori pe termen lung precum Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite. Gazprom detine si licenta pentru dezvoltarea vastei platforme maritime pentru gaz stokman, din Marea Barentz, unde compania planuieste sa dezvolte o uzina pentru gazul lichefiat, cu o capacitate anuala de 13,6 milioane de tone.

Un potential parteneriat cu Gazprom ar putea ajuta compania britanica BP sa-si consolideze pozitia in Rusia. Alianta TNK-BP este amenintata cu retragerea licentei pentru vastul camp petrolier Kovykta, care este favorabil amplasat pentru exporturile catre China.

Gazprom, care detine monopolul asupra exporturilor de gaz, a blocat planul TNK-BP de a vinde gaz Chinei, motivand ca nu va fi nevoie de exporturile de pe platforma pana in 2015.TNK-BP si BP s-au declarat dispuse, in repetate randuri, sa cedeze controlul asupra Kovykta gigantului rusesc, in cazul in care campul devine parte a unui proiect mai mare in Siberia de Est.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Toyota si Suzuki negociaza un nou parteneriat