Croaţia a făcut un nou pas către intrarea în programul Visa Waiver după ce a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor, au anunţat ministrul de interne croat Davor Bozinovic şi ambasadorul american la Zagreb Robert Kohorst, relatează agenţia de ştiri croată Hina.

Semnarea documentului este un pas major către ridicarea obligativităţii vizelor, a declarat ambasadorul american. Pas cu pas, Croaţia a făcut tot ce era necesar pentru a se califica pentru programul Visa Waiver, adăugând însă că mai sunt lucruri de făcut pentru a încheia acest proces.

Documentul a fost semnat în două locaţii, la Zagreb şi la Washington, de ministrul Bozinovic şi de un oficial de rang înalt din cadrul Direcţiei vămilor şi protecţiei frontierelor din SUA, Pete Flores.

Documentul furnizează o bază legală pentru schimbul de date privind pasagerii în scopul depistării, investigării şi altor activităţi legate de prevenirea terorismului şi altor infracţiuni grave transfrontaliere, a spus Bozinovic.

Robert Kohorst a afirmat că Croaţia şi SUA cooperează pe deplin ca parteneri şi că guvernul croat şi ministerele sale au investit mult efort pentru anularea obligativităţii vizelor.

"Finalizăm chestiuni tehnice zilnic pentru a obţine ridicarea obligativităţii pentru cetăţenii croaţi", a dat asigurări Bozinovic.

El a reamintit că luni el şi cu ambasadorul SUA au vizitat Centrul de ştiinţe criminalistice al Ministerului de Interne, prilej cu care Kohorst a dat asigurări presei că obligativitatea vizelor va fi ridicată în curând, dar nu înainte de 31 decembrie.

El a menţionat că trebuie îndeplinite unele condiţii tehnice şi că serviciile americane trebuie să vadă la faţa locului toate procedurile din Croaţia.

Croaţia, Bulgaria, România şi Cipru sunt singurele state din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză.

Intrarea în programul Visa Waiver este condiţionat de îndeplinirea mai multor condiţii, iar ultima dintre acestea îndeplinite de Croaţia este o proporţie a refuzului cererilor de viză mai mic de 3%. În ceea ce privește România, rata de refuz a vizelor pentru cetățenii români a fost de 9,11 pentru anul 2019.

Sursa foto: SchnepfDesign / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri