Proprietarii companiei petroliere falimentare Yukos scot la licitatie, pe data de 4 aprilie, detinerea la firma Gazprom Neft, parte a monopolul rusesc Gazprom, a anuntat, vineri, Agentia Rusa a Proprietatii de Stat, informeaza NewsIn. Actiunile la Gazprom vor fi vandute impruna cu unitatea de productie ArcticGaz a companiei Yukos si inca 20 de active, intr-un pachet unitar, la un pret de pornire de 145 miliarde ruble (5,54 miliarde dolari), potrivit agentiei rusesti de valorificare a activelor statului, echivalentul AVAS din Romania.

Activele companiei Yukos valoreaza intre 25,6-26,8 miliarde dolari, a declarat, vineri, proprietarul Eduard Rebgun. "Potrivit informatiilor pe care le am, valoarea activelor companiei este intre 25,6 si 26,8 miliarde dolari", a spus Rebgun, citat de Interfax. Rebgun a adaugat ca reducerea de lichidare din timpul vanzarii nu va depasi 30% si pana in august 2007 se vor vinde 90-95% dintre activele Yukos.

Primele licitatii de vanzare a activelor grupului falimentar Yukos vor avea loc in luna martie a acestui an, a declarat, la 21 februarie, comitetul creditorilor firmei, pentru cotidianul Rossiiskaya Gazeta, citat de Reuters.

Anuntul aparut in acest cotidian nu a oferit alte detalii. Monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom si firma petroliera de stat Rosneft sunt considerate favorite pentru preluarea acestor active, pe care statul le va scoate la licitatie pentru a acoperi pagubele de peste 26 de miliarde dolari, reprezentand taxe neplatite.

Surse apropiate de comitetul creditorilor au precizat, la 20 februarie, ca primele active ce vor fi scoase la licitatie in luna martie vor fi participatiile minoritare din Rosneft si Gazprom Neft, divizia petroliera a Gazprom. Potrivit surselor citate, pretul va fi putin mai mic decat valoarea curenta de piata.

Participatia de 9,4% detinuta de Yukos la Rosneft va fi scosa la licitatie pentru 6,87 miliarde dolari, iar pachetul de 20% din actiunile Gazprom Neft va fi oferit spre vanzare pentru aproximativ patru miliarde dolari.

Compania petroliera americana Chevron, precum si alte mari companii energetice internationale si-au exprimat interesul legat de anumite active detinute de Yukos, au declarat oficialii rusi.

Yukos, odata cea mai mare firma petroliera din Rusia, este vanduta bucata cu bucata, dupa ce a fost declarata falimentara. Cei doi patroni au fost condamnati la inchisoare in 2005, pentru frauda si evaziune fiscala, intr-un caz interpretat de multi ca o pedeapsa din partea Kremlinului pentru ambitiile politice ale acestora. Cei doi, Mikhail Hodorkovsky si Platon Lebedev, sunt confruntati momentan cu acuzatii de spalare de bani, care le-ar putea prelungi pedeapsa cu mai multi ani.

Rosneft a achizitionat, la sfarsitul anului 2004, principala divizie producatoare de petrol a Yukos, Yugansk, in urma unei licitatii controversate. Printre activele detinute in continuare de Yukos se numara diviziile de productie Tomskneft si Samara, a caror valoare preliminara se ridica la 22 miliarde dolari. Yukos mai detine cinci rafinarii, precum si o serie de active de dimensiuni medii, legate de productie de gaze naturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri