Candidatii la presedintia Frantei s-au aratat solidari cu salariatii de la Airbus, care risca sa isi piarda locurile de munca, si cred ca statul ar trebui sa intervina ca sa ajute producatorul de avioane

Candidata socialista Segolene Royal a fost prima care si-a anuntat solidaritatea cu sindicatele de la Airbus, dupa ce reprezentantii firmei au anuntat concedierea a 10.000 de salariati, dintre care 4.300 in Franta si a spus ca vrea sa amane planul de restructurare Power 8. "Daca voi castiga alegerile, dupa amanarea planului Power 8, statul va interveni pentru recapitalizarea si redefinirea managementului companiei", a declarat Segolene Royal, in editia de sambata a publicatiei La Depeche du Midi, potrivit NewsIn. "Statul poate si trebuie sa intervina in cazul Airbus", a adaugat candidata socialista, cu referire la pachetul de actiuni de 15% pe care statul francez il detine la compania mama Airbus, EADS.

Puterea de interventie a Frantei la Airbus este limitata printr-un pact al actionarilor, dar stapanii politici ai companiei fac des presiuni neoficiale pe care presedintele francez al EADS, Louis Gallois le catalogheaza ca "otrava".

Royal, care a spus ca va discuta problema Airbus la intalnirea de marti cu cancelarul german Angela Merkel, vrea ca regiunile franceze afectate de concedierile de la Airbus sa poate prelua un pachet de actiuni la Airbus, "pe modelul landurilor germane". Landurile germane fac parte dintre noii actionari ai EADS dupa ce compania DaimlerChrysler a decis sa isi reduca participatia la EADS.

Sindicatele Airbus vor fi curtate si de candidatul de dreapta Nicolas Sarkozy si de cel de centru Francois Bayrou, care merg, luni, la Toulouse, unde se afla sediul principal al Airbus. Sarkozy a folosit, la sfarsitul saptamanii trecute, o aparitie televizata, ca sa isi asigure alegatorii, care spun ca rata somajului este una dintre grijile lor principale, ca disponibilizarile de la Airbus vor avea un statut asemanator pensionarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Geoană: NATO este cu toate radarele sus contra dezinformarilor venite din Est
Setari Cookie-uri