Pandemia de COVID-19, numărul fără precedent de ridicat al voturilor exprimate anticipat, lipsa de coerenţă referitoare la modalitatea în care vor fi numărate aceste voturi şi conflictele în justiţie aflate în derulare au făcut ca rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 să fie printre cele mai dificil de anticipat. Viitorului preşedinte îi sunt necesari 270 de electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. Americanii își aleg nu doar președintele, ci și pe toți cei 435 de reprezentanți în camera inferioară a legislativului și 35 din cei 100 de senatori. De asemenea, vor fi schimbați 13 guvernatori.

Harta CNN cu rezultatele în timp real.

UPDATE 11:37 Se numără voturile exprimate prin corespondență în statele Pennsylvania, Wisconsin și Michigan.

UPDATE 09:25 Declarațiile lui Donald Trump:

„Va mulțumesc foarte mult poporului american pentru sprijinul american, milioane de oameni au votat în aceasta noapte, dar noi nu vom accepta asta pentru că au fost alături de noi în tot acest proces. Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare, câștigăm tot, suntem pregatiți să ieșim afară și să sărbătorim acest vot, acest succes. Oamenii au ieșit la vot în timp record. Sunt state în care nu ne așteptam să câștigăm.

Suntem în fata cu 2,7 procente, nu ne vor prinde din urmă (...) Câștigăm tot.

UPDATE 09:15 Procesul de vot la scrutinul prezidențial din Statele Unite s-a încheiat

UPDATE 09:08 Donald Trump câștigă statul Montana. Scorul în colegiul electoral este de 220 (Biden) la 213 (Trump)

UPDATE 08:40 Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, a câştigat în statul-cheie Texas, bastion republican şi al doilea stat în privinţa numărului de mari electori, astfel că avansul democratului Joe Biden a fost redus, relatează Fox News şi NBC News, preluate de AFP şi DPA.

UPDATE 08:30 Preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump a câştigat în Florida, un stat crucial pentru realegerea sa şi pe care democratul Joe Biden spera să îl obţină el, relatează Fox, NBC şi CNN.

UPDATE 08:20 În acest moment, CNN estimează că scorul este de 215 la 171 de electori în favoarea lui Biden, în timp ce Fox News dă un scor de 237 la 213, tot în favoarea acestuia.

UPDATE 08:10 Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că "este pe cai mari" pentru a câştiga scrutinul prezidenţial şi a susţinut că oponenţii săi încearcă "să fure alegerile".

UPDATE 7:50 Joe Biden a făcut o serie de declarații din fieful său din Wilmington, statul Delaware: ”Vom câștiga. Păstrati-vă încrederea. Sunt aici să vă spun că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri.

UPDATE 7:40 Toate colegiile electorale din arhipelagul Hawaii s-au închis miercuri, la orele 05:00 GMT, ceea ce încheie practic ziua electorală din SUA, în condiţiile în care mai rămân deschise doar câteva circumscripţii în Alaska, transmite EFE. Conform CNN, scorul este in acest moment 215 la 136 pentru Biden.

UPDATE 07:32 Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, a câştigat în Ohio, unul din cele mai disputate state în alegerile din SUA, conform previziunilor posturilor de televiziune Fox şi NBC News, preluate de AFP şi Reuters. Conform estimărilor Fox News, scorul la acest moment este de 227 la 204 în favoarea lui Biden. Estimarea CNN de acum este de 205 la 132.

UPDATE: Biden va câştiga în Colorado (9 electori), potrivit CNN, în timp ce oficialii campaniei lui Trump sunt îngrijoraţi cu privire la statele Georgia, Michigan şi Wisconsin. Este aşteptat ca republicanul să se impună în Dakota de Nord (3 electori).

UPDATE: Donald Trump va câştiga statul Arkansas (6 electori), stat care a votat candidaţii replublicani începând din anul 2000.

UPDATE: CNN proiectează că Joe Biden va câştiga statul New York şi cei 29 de electori de aici. În urmă cu patru ani, Hillary Clinton s-a impus aici.

UPDATE: Secţiile de votare din Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin şi Wyoming au fost închise.

UPDATE: Mai multe zeci de persoane s-au adunat în faţa Casei Albe, purtând diverse costume şi purtând pancarte cu mesaje anti-Trump, potrivit BBC.

UPDATE: Datele unui sondaj privind opţiunile alegătorilor din Florida arată o scădere mare în sprijinul pentru democratul Joe Biden din partea latino-americanilor, în comparaţie cu alegerile din 2016. Puţin peste jumătate din comunitate îl susţine pe fostul vicepreşedinte, faţă de 62% care au optat pentru Clinton în 2016. Între timp, susţinerea pentru Donald Trump a crescut semnificativ, potrivit CNN.

Alegătorii latino-americani şi-au schimbat opţiunile şi în Georgia. În 2016, ei o alegeau pe Clinton cu 40%, acum, votează pentru Joe Biden în proporţie de 25%.

UPDATE: Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Tennessee (11 electori), stat în care s-a impus şi la alegerile din urmă cu patru ani. Preşedintele în funcţie se impune şi în Carolina de Sud (9 electori).

UPDATE: Proiecţie AP: Joe Biden a câştigat în statele Delaware, Rhode Island, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois şi Connecticut, în timp ce Donald Trump a câştigat în Oklahoma, Tennessee, Mississippi şi Alabama.

UPDATE: Secţiile de votare din alte 16 state americane - Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island şi Tennessee au fost închise, iar acestea reprezintă 238 de electori.

Delaware (3 electori), statul reprezentat de Biden în Senat de trei decenii, îl va susţine cu siguranţă, spun analiştii. Trump va câştiga în Alabama, iar Pennsylvania (20 de electori) este stat-cheie.

UPDATE: New York Times îi dă 95% şanse lui Trump să câştige Florida (29 de electori), stat-cheie unde numărătoarea voturilor a trecut de jumătate, iar rezultatele preliminare sunt foarte strânse.

UPDATE: Secțiile de votare s-au închis în Florida, unul dintre statele cheie, care furnizează 29 de voturi electorale. Rezultatele parțiale arată, deocamdată, că Biden se află în fața lui Trump, cu 51%.

În Georgia, care are 13 voturi electorale, Biden îl depășește pe Trump, cu 61% la 37%.

În Virginia, Trump este în față cu 51%, la rezultatele parțiale. În New Hampshire cele 4 voturi electorale ar fi câștigate de Biden. acesta ar fi câștigat și statul Vermont, în timp ce în Carolina de Sud ar putea câștiga Donald Trump.

La votul popular, după închiderea secțiilor de votare din primele state de pe Coasta de Est, este egalitate - 49% pentru ambii candidați.

UPDATE: Secțiile de votare din Carolina de Nord vor rămâne deschise peste programul stabilit, din cauza numărului mare de americani care așteaptă la coadă să voteze.

CNN a prezentat primele rezultate parțiale din statele Indiana și Kentucky, unde au început să se închidă secțiile de votare.

UPDATE: În Kentucky Donald Trump ar fi obținut 50%% dintre voturi, Biden 48%. Indiana are 11 voturi electorale.

În Indiana, 67% au votat cu Trump, 30% cu Biden. Statul are 8 voturi electorale.

Mai mulţi zgârie-nori din New York, iluminaţi în culorile drapelului american

Mai mulţi zgârie-nori din New York au fost iluminaţi în culorile drapelului american - roşu, alb şi albastru - pentru ziua alegerilor.

Printre obiectivele iluminate în culorile steagului SUA se numără şi vârful emblematicei Empire State Building.

De mai multe zile, pe Turnul Bloomberg se poate citi îndemnul scris cu lumină albă "Vote" (votează).

Preferințele alegătorilor în funcție de temele de campanie

CNN a dat publicității datele unui exit poll legat de marile teme ale campaniei pe baza cărora cei care au votat și-au ales candidatul preferat.

34% dintre cei care au răspuns întrebărilor exit poll-ului au spus că economia este principala lor preocupare, 21% - rasismul. 52% au spus că gestionarea crizei covid este cea mai importantă în acest moment, spre deosebire de 42% care au spus că acum este urgentă reconstrucția economiei. Întrebați despre purtarea măștilor de protecție în public, 68% au spus că este un act de responsabilitate socială, și doar 30% că este o opțiune personală.

93% dintre cei chestionați au spus că s-au decis pe cine să voteze cu mult înainte de alegeri, doar 4% au luat decizia în ultima săptămână.

65% dintre cei care au votat sunt albi, 13% hispanici, 12% din comunitatea afro-americană, 3% asiatici.

38 dintre votanți sunt înregistrați ca democrați, 35% ca republicani și 28% ca independenți.

Twitter şi Facebook au suspendat mai multe conturi de ştiri

Twitter şi Facebook au suspendat mai multe conturi de ştiri cu orientare de dreapta recent create şi care postau despre alegeri pentru încălcarea politicilor lor, relatează Agerpres.

Twitter a precizat că conturile au fost suspendate pentru încălcarea politicii sale împotriva "coordonării", postând conţinut identic sau angajându-se într-un alt comportament automat. Facebook le-a suspendat la rândul său pentru comportament neautentic.

Unul dintre conturile suspendate este SVNewsAlerts, care avea peste 78.000 de urmăritori pe Twitter, după ce a dobândit peste 10.000 în ultima săptămână.

Contul de ştiri a avertizat în mod frecvent despre tulburări legate de alegeri şi a abordat chestiuni pentru siguranţa şi fiabilitatea votului. De asemenea, contul atrăgea atenţia asupra acuzaţiilor de fraudă legate de democraţi şi trimitea la mitingurile şi discursurile lui Trump.

Alte conturi suspendate de Twitter sunt FJNewsReporter, Crisis_Intel şi Faytuks.

O pagină de Facebook numită tot SVNewsAlerts, care a fost suspendată marţi după-amiază, avea peste 20.000 de urmăritori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri