Republicanul Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden rămân prinşi într-o cursă strânsă pentru preşedinţia Statelor Unite, în timp ce americanii, dar şi o mare parte a lumii, aşteaptă rezultatele alegerilor din câteva state-cheie, notează miercuri dpa, citat de Agerpres.

Ambii candidaţi încearcă să obţină cel puţin 270 din cele 538 de voturi din Colegiul Electoral acordate de state. Biden păstrează un uşor avans de 238 de voturi faţă de 213 ale lui Trump, potrivit Fox News, fostul vicepreşedinte dominând fiefurile liberale de pe coastele de est şi vest ale Americii.

Donald Trump, un avânt mare la alegeri, în ciuda unui leadership haotic

Speranţele democraţilor că noaptea alegerilor va consemna o victorie rapidă şi zdrobitoare pentru Biden s-au evaporat în scurt timp. În pofida unei pandemiei care a ucis peste 230.000 de americani, o economie în suferinţă şi o politică externă haotică, stilul pugilistic de guvernare al lui Trump şi sloganul său 'Make America Great Again' au găsit ecou în mari părţi din ţară.

Vorbind la puţin timp după miezul nopţii (05:00 GMT), Biden a spus că este încrezător că va câştiga alegerile, dar că sosirea rezultatelor ar mai putea aştepta ceva timp. El a îndemnat la 'răbdare' şi 'păstrarea încrederii'.

'Credem că suntem pe calea cea bună să câştigăm aceste alegeri', a spus el, precizând că nu va mai face alte declaraţii până miercuri.

Vezi LIVE TEXT Alegeri SUA

Donald Trump acuză fraudarea alegerilor

Între timp, Donald Trump a susţinut pe Twitter să oponenţii săi încearcă să 'fure alegerile', fără însă a oferi vreo dovadă. Twitter a restricţionat accesul la această postare, precizând că părţi sau întregul mesaj sunt controversate.

'Voi face o declaraţie în această noapte. O mare victorie!', a scris Trump într-un al doilea tweet.

În vreme ce rezultatele rămân neclare în mare parte din ţară, Trump s-a dovedit un competitor puternic în toate statele-cheie şi pare să fi performat mai bine decât prognozau sondajele care îl dădeau favorit pe rivalul său.

Statele cheie

O mare parte din aceste alegeri - şi viitorul Statelor Unite pe următorii patru ani - rămâne în mâinile electoratului din state-cheie, mai ales din cele din nord Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin, pe care democraţii contau în mod tradiţional, dar care în 2016 s-au înclinat spre republicani.

În aceste state rezultatele sunt prea strânse deocamdată pentru a indica un câştigător.

Între timp, proiecţiile îl dau învingător pe Trump în Florida, Ohio şi Texas, toate fiind state pe care democraţii au încercat să le întoarcă în favoarea lor. Actualul preşedinte este favorit şi în Georgia şi Carolina de Nord.

Arizona, un stat cu tradiţie republicană, este singurul stat-cheie unde Biden conduce în mod clar.

În unele cazuri, precum al victoriei lui Trump în 2016, un candidat poate câştiga Colegiul Electoral fără să fi obţinut şi majoritatea voturilor alegătorilor. Biden are un avans de circa 1% din votul popular, cu peste 54,4 milioane de sufragii în favoarea sa.

Au crescut îngrijorările că Trump ar putea să-şi declare victoria chiar dacă statele încă nu au terminat numărarea voturilor exprimate prin corespondenţă, de la care se aşteaptă să-l favorizeze pe Biden.

Nu există o lege care să oblige ca învingătorul să fie declarat în chiar ziua alegerilor. Unele state permit ca voturile prin poştă să fie primite şi după închiderea urnelor.

Se aşteaptă ca democraţii să păstreze controlul în Camera Reprezentanţilor, iar în Senat au nevoie de un câştig net de trei locuri pentru a deveni majoritari.

Este de aşteptat ca în unele state sau comitate lupta electorală să fie tranşată în justiţie.

Deja, Serviciul poştal american nu a reuşit să respecte termenul limită impus de un judecător federal de a verifica fizic toate centrele de primire a corespondenţei astfel încât să nu rămână niciun plic netrimis.

Candidații, pregătiți să lupte până la final

Atât Trump, cât şi Biden au pregătit echipe numeroase de avocaţi care să lupte în numele lor.

Pentru mulţi votanţi, temele principale ale acestui scrutin sunt pandemia, economia şi sănătatea, alături de probleme mai specifice precum dreptul la arme şi controlul acestora, mediul şi avortul.

Trump candidează de pe poziţii conservatoare, în vreme ce Biden a adoptat unele idei progresiste, dar în cea mai mare parte a preferat să construiască o coaliţie mai largă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri