Producatorul ceh de farmaceutice, Zentiva, a anuntat majorarea cu 17,3% a profitului net inregistrat in 2006, peste estimarile pietei, si ca a cumparat un grup farmecautic turcesc, aceasta fiind cea mai mare achizitie realizata vreodata ce grupul ceh, informeaza NewsIn.

Grupul Zentiva, una din cele mai mari companii farmaceutice din Europa centrala, detinuta in proportie de 25% de grupul francez Sanofi-Aventis, a anuntat ca in anul 2006 a inregistrat un profit net de 2,20 miliarde coroane (102,9 milioane dolari), depasind estimarile analistilor, ce mizau pe un profit de 2,15 miliarde coroane.

Zentiva a mai precizat ca a achizitionat 75% din grupul turcesc de farmaceutice Eczacibasi Generic Pharmaceuticals de la compania EIS Eczacibasi IlacSanayi pentru 460 milioane euro in numerar, ca parte a eforturilor de extindere in Europa de Est. Preluarea celei de-a treia companii de produse farmeceutice din Turcia majoreaza cu doua cincimi vanzarile grupului, daca se iau in considerare datele financiare pentru anul 2006.

Vanzarile grupului au crescut cu 18,3% pana la 14 miliarde coroane, cu putin sub estimarile analistilor, ce mizau pe vanzari de 14,04 miliarde coroane. Majorarea vanzarilor a reflectat efectele achizitiei companiei romanesti de farmaceutice Sicomed la sfarsitul anului 2005

Compania Zentiva SA Romania a fost contruita pe bazele Uzinei de Medicamente Bucuresti, infiintata in anul 1962. in anul 1998, denumirea societatii devine Sicomed SA, care in 2005 a fost preluata de grupul ceh. in 1998, actiunile societatii se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti.