Ambasadorul UE la Moscova, Marc Franco, a declarat ieri ca statul rus trage de timp in ceea ce priveste aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului, avertizand ca Rusia trebuie sa actioneze rapid pentru a reusi sa adere la OMC.

Avertismentul ambasadorului UE la Moscova a venit la scurt timp dupa criticile venite din partea Statelor Unite ale Americii, care s-a plans ca Rusia nu indeplineste ultimele cerinte si promisiuni necesare pentru finalizarea ultimelor etape ale aderarii la OMC.

"Am auzit de multe ori de la partenerii nostri rusi ca aderarea la OMC este prioritara", a declarat Franco pentru cotidianul Kommersant, citat de NewsIn. "insa, felul in care decurg negocierile si neindeplinirea unor acorduri bilaterale ridica semne de intrebare privind dorinta Rusiei de a deveni membru al OMC pana la sfarstiul anului 2007", a adaugat acesta.

Rusia a semnat in luna noiembrie 2006 acordul bilateral, completand astfel lista acordurilor necesare inainte de a demara procesul de aderare la OMC, din care fac parte 150 de state. Moscova intentioneaza sa finalizeze aderarea la OMC pana la sfarsitul acestui an.

Economia Rusiei, ce depaseste o mie de miliarde de dolari, este cea mai mare apartinand unui stat ce nu este membru al OMC, analistii fiind de parere ca aderarea la OMC ar putea conduce la o crestere economica similara celei de care se bucura momentan China, care a devenit membru al OMC in 2001.

"Aderarea la OMC este ca un maraton. Rusia a completat intregul curs si acum intra pe stadion. Tot ce mai trebuie este sa alerge ultimul tur si vom vedea cat de mult va dura acest lucru", a mai declarat Franco. Printre sectoarele nominalizate de Fraco ca avand probleme se numara tarifarea bunurilor transportate prin intermediul cailor ferate si acordarea de licente pentru importul de bauturi alcoolice.

Finlanda, stat membru al UE, a declarat in cursul saptamanii trecute ca o majorare a tarifelor vamale aplicate exporturilor de lemne au incalcat acordul semnat in 2004.

Remarcile oficialului UE se aseamana criticilor ministrului american al comertului, Susan Schwab, care a precizat in cursul saptamanii trecute ca Rusia "mai are multe de facut pentru a finaliza acordurile multilaterale semnate pentru a dera la OMC".

Schwab a declarat ca mai exista "probleme foarte importante", legate de sectorul agriculturii si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, SUA fiind interesata ca Rusia sa lupte mai dur impotriva pirateriei video si a programelor pentru calculatoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri