Zvonurile unei preluari ostile a Carrefour s-au amplificat dupa ce aproximativ 10% din actiunile companiei au fost achizitionate. In plus, presedintele Carrefour si-a prezentat ieri demisia, compania numindu-l in locul sau pe Robert Halley
Presedintele grupului francez Carrefour, Luc Vandevelde, si-a prezentat ieri demisia, fiind supus presiunilor de catre actionarul principal al companiei, familia Halley. Luc Vandevelde a venit la conducerea Carrefour in 2005, fiind numit de catre actionarul principal, care detine 13% din companie si 26% din voturile in cadrul boardului.

Vandevelde a parasit insa holdingului Halley, fiind supus presiunilor pentru a demisiona. Vandevelde detine la randul sau aproximativ 1,9% din actiunile Careefour, dar analistii considera ca era putin probabil ca acesta sa mai ramana la carma companiei, mai ales dupa ce a plecat din cadrul companiei al carei activ principal este Carrefour.

Retailerul francez a refuzat initial sa comenteze informatia, dar a dat apoi publicitatii o scurta declaratie de presa prin care ii multumeste lui Vandevelde pentru activitatea sa, anuntand si numirea lui Robert Halley ca presedinte al Carrefour. Actionarul principal si-a manifestat spijinul oferit in continuare actualului CEO, Jose Luis Duran.

Anuntul demisiei lui Vandevelde a venit la scurt timp dupa ce miliardarul francez si presedintele grupului LVMH, Bernard Arnault, a cumparat impreuna cu fondul de investitii american, Colony Capital, 9,8% din actiunile retailerului Carrefour. Cele 64 de milioane de actiuni ale Carrefour i-au costat pe cei doi investitori aproximativ patru miliarde de euro. Arnault, omul care a construit cel mai mare grup de lux din lume, a afirmat ca preluarea a aproximativ 10% din cel mai mare operator de hipermarketuri reprezinta o investitie strategica si industriala.

Analistii interpreteaza mutarea celor doi investitori ca un semn ca afacerile Carrefour vor urma o panta ascendenta in urmatorii ani. In plus, Arnault si Colony Capital au realizat si o investitie imobiliara, Carrefour operand aproximativ 950 de unitati pe intreg globul. Miliardarul francez si fondul american au mai afirmat intr-o declaratie comuna ca intentioneaza sa colaboreze strans cu cel mai mare actionar al Carrefour, familia Halley.

Compania franceza este asteptata sa raporteze astazi 1,86 miliarde euro profit, in crestere cu 2,8%, potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.

Actiunile companiei au urcat ieri, dupa anuntul preluarii a 9,8% din actiuni, la cel mai ridicat nivel din 2002, fiind cotate la 54,10 euro. La aceasta valoare, Carrefour are o capitalizare de 38 miliarde de euro). Anuntul demisiei lui Vandevelde a dus la scaderea cotatiilor Carrefour cu 2,5 procente, pana la 52,80 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri