Președintele Consiliului European, Charles Michel, anunță că a fost obținut un compromis cu privire la adoptarea bugetului european și fondului de redresare economică post-Covid.

„Avem acord pentru Cadrul Financiar Multianual și pachetul de reconstrucție. Acum putem începe implementarea și reconstrucția economiilor noastre. Istoricul pachetul de reconstructie va împinge înainte tranziția digitală și tranziția verde”, a scris Charles Michel pe Twitter, citat de DIGI24.

Anterior, liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, în încercarea de a depăşi dezacordurile interne. Existau indicii că liderii europeni ajunseseră la un acord cu Polonia și Ungaria pentru a debloca bugetul UE și fondul de relansare economică. Pe agenda discuțiilor sunt și alte subiecte importante, printre care acordul Brexit, sancțiuni împotriva Turciei și măsurile coordonate ale Uniunii în lupta cu pandemia COVID-19.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat la sosirea la summitul UE, că summitul „va fi unul important”, adăugând că după săptămâni de discuții „suntem la doar un centimetru de a ajunge la un consens” cu privire la pachetul de buget și recuperare, informează Politico.

În opinia sa, liderii sunt „foarte, foarte aproape” de a ajunge la un acord bun „pentru unitatea Uniunii Europene”. El a adăugat: „Astăzi luptăm pentru unitatea continentului nostru”. Și prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că UE are nevoie să fie adoptat bugetul și fondul recuperare, dar trebuie să existe și „certitudinea soluțiilor juridice”.

La mijlocul lunii trecute, guvernul polonez s-a alăturat celui ungar în acțiunea de blocare a bugetului de 1,8 trilioane de euro al Uniunii Europene și fondului de redresare economică post-Covid. Cele două guverne au motivat decizia prin faptul că instituțiile europene au decis adoptarea unui mecanism care leagă disponibilitatea fondurilor europene, din care ambele țări profită în mare măsură, fiind beneficiare nete, de respectarea principiilor statului de drept. Decizia a aruncat, atunci, blocul european într-o nouă criză.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri