Spania a promis sa nu intervina in preluarea planuita de compania germana E.ON asupra rivalului spaniol Endesa, a declarat ministrul economiei german, Michael Glos.
Glos a declarat pentru ziarul financiar Wirtschaftswoche ca a discutat problema cu ministrul industriei din Spania, Joan Clos, precizeaza NewsIn, citand Reuters. "M-a asigurat ca guvernul spaniol nu va impiedica E.On sa cumpere Endesa", a declarat Glos. Acesta a adaugat ca planul de preluare este firesc deoarece numai "campionii europeni" pot fi competitivi pe piata.Batalia prelungita a E.On pentru cumpararea Endesa s-a complicat saptamana trecuta, cand compania italiana Enel a achizitionat 22% din Endesa.

Grupul german a anuntat anterior ca va insista sa obtina controlul majoritar printr-o oferta de 41 miliarde de euro, pentru a construi cel mai mare grup de electricitate din lume. Cu toate acestea, reprezentantii E.ON au afirmat saptamana aceasta ca s-ar putea multumi chiar cu un pachet minoritar sau ar putea renunta la oferta.

Comisia Europeana a lansat o actiune judiciara impotriva Spaniei, deoarece sustine ca statul a obstructionat incercarea de preluare a E.ON. Un ziar italian a relatat, sambata, ca Enel ar putea fi interesata sa-si mareasca pachetul de actiuni la Endesa pana la 29,9%, in cazul in care Spania scoate la licitatie cota de 25% din companie.

Cotidianul Il Sole 24 Ore a relatat ca Enel si-a exprimat interesul fata de majorarea participatiei de 22% din Endesa, printr-un document inaintat Comisiei de Valori si Valute Americane. Enel a anuntat anterior ca ar putea mari pachetul de actiuni in cadrul companiei spaniole pana la 24,9%.

Enel isi majoreaza pachetul de actiuni din Endesa

Compania de electricitate Enel a decis sa cumpere un nou pachet de actiuni de aproape 3% din Endesa, ridicandu-si partea detinuta in compania spaniola pana un nivel apropiat de 25%, limita care i-ar obliga pe italieni sa faca o oferta de preluare, a anuntat Enel.

Achizitia a 2,98% din Endesa de catre Enel complica si mai mult incercarea gigantului german E.ON de a cumpara compania spaniola printr-o oferta de preluare ostila in valoare de 41 de miliarde de euro.

Enel, cea mai mare companie de electricitate a Italiei, a decis sa cumpere 31,5 milioane de actiuni de la banca italiana Mediobanca, a anuntat Enel printr-un comunicat.

Cumpararea ridica pachetul de actiuni detinute de Enel din Endesa la 24,98%. Pretul mediu pentru cele 31,5 milioane de actiuni achizitionate este de 39 de euro fiecare, se mai precizeaza in comunicatul Enel. Enel s-a implicat in lupta pentru preluarea Endesa luna trecuta, cand a achizitionat 9,99% din companie, prin cea mai mare investitie internationala facuta vreodata de catre gigantul italian al electricitatii.

Actiunule Enel s-au apreciat cu 0,2% pana la 8,11 euro iar actiunile Endesa au crescut cu 0,4%, pana la 38,85 euro la bursa din Madrid. Pe de alta parte, actiunile E.ON s-au depreciat cu 1,2%, la bursa din Frankfurt.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri