Lumea literară din Turcia este zguduită de acuzaţii de agresiune şi hărţuire sexuală vizând scriitori cunoscuţi, care au fost denunţaţi de presupusele lor victime în cadrul unui rar val de #Metoo, într-o ţară în care mentalitatea patriarhală rămâne puternică, informează Agerpres.

Campania a luat o întorsătură dramatică şi a suscitat un interes crescând din partea mass-media de la sinuciderea, pe 10 decembrie, a unui scriitor după dezvăluirea unor mesaje obscene pe care le-ar fi trimis unor femei mai tinere

Lansată de mesaje anonime pe reţelele de socializare, mişcarea a căpătat rapid amploare, reunind personalităţi cunoscute şi încurajând femeile să rupă tăcerea pentru a denunţa scriitori care se cred protejaţi de celebritatea lor.

Totul a început pe 7 decembrie cu un tweet.

O persoană care utilizează pseudonimul "Leyla Salinger" a distribuit un videoclip al romancierului Hasan Ali Toptas, cunoscut în cercurile literare drept "Kafka-ul turc", împreună cu comentariul "câte dintre noi aşteaptă ca acest om să fie denunţat?".

În urma acestui mesaj, circa 20 de femei l-au acuzat Toptas de hărţuire, determinând un val de mărturii care vizează alţi scriitori.

Unul dintre autorii vizaţi, Ibrahim Colak, s-a sinucis la Ankara la vârsta de 51 de ani, după ce a postat pe Twitter un text în care îşi exprima regretul pentru cele făcute şi cerea iertare familiei sale.

Potrivit presei locale, el i-a trimis mesaje obscene Leylei, utilizatoarea de Twitter de la care a pornit mişcarea. Contul de Twitter al Leylei a dispărut de atunci.

Scriitoarea Pelin Buzluk a povestit propria ei poveste de hărţuire cu Toptas ziarului turc Hurriyet.

"Am o amintire cumplită despre el", a mărturisit ea, amintindu-şi cum a trebuit să se închidă în baia apartamentului lui Toptas când acesta a încercat să o agreseze sexual în 2011.

"De ce purtai rochia aia, atunci?", ar fi întrebat-o Toptas când Buzluk i-a respins avansurile, insinuând că merita ce i se întâmplă, a povestit scriitoarea.

În loc să închidă dezbaterea, Toptas a pus paie pe foc printr-un comunicat în care îşi cerea scuze faţă de oricine a avut de suferit de pe urma "comportamentelor sale inconştiente", care le punea pe seama unei "mentalităţi patriarhale", refuzând să-şi asume responsabilitatea.

"Acestea nu sunt nişte scuze de la cineva care îşi regretă acţiunile", a comentat Buzluk.

Ulterior, Toptas a respins versiunea lui Buzluk. "Nu s-a întâmplat nimic de acest fel", a declarat el cotidianului Milliyet.

Cu toate acestea, în aceeaşi zi ziarul a publicat mărturiile altor cinci femei care îl acuzau de hărţuire sexuală.

În faţa acestor acuzaţii, editura Everest a anunţat că şi-a încheiat colaborarea cu Toptas, iar numeroase instituţii i-au retras premiile pe care i le acordaseră.

Hashtag-ul #Tacizesusma ("Nu rămâne tăcută în faţa hărţuirii") a fost unul dintre cele mai populare din Turcia la apogeul campaniei.

O altă scriitoare, Asli Tohumcu, care susţine a fost inspirată de curajul lui Pelin Buzluk, l-a acuzat public pe un alt autor, Bora Abdo, că a hărţuit-o.

În urma acestei acuzaţii, editura Iletisim a întrerupt legăturile cu Abdo, care neagă acuzaţiile.

În acest context, un cont de e-mail, uykularinkacsin@gmail.com, care se traduce prin "să-ţi pierzi somnul", a fost creat la iniţiativa activiştilor pentru a încuraja femeile care au fost victime ale hărţuirii sexuale să-şi împărtăşească poveştile.

Denunţări similare vizaseră lumea literară turcă în trecutul recent, dar trecuseră neobservate la acea vreme. Astfel, un articol dedicat acestui subiect de către scriitoarea Nazli Karabiyikoglu şi publicat în 2018 fără a face valuri, a fost larg distribuit în ultimele săptămâni pe reţelele de socializare.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri