China a probat primul vaccin anti-COVID-19, destinat pentru uz public general, la un an de la apariția primelor cazuri de coronavirus, raportate în Wuhan. Vaccinul este dezvoltat de un afiliat al companiei farmaceutice Sinopharm și deține o eficiență de 79%. Însă, îngrijorările nu provin din eficiența mai redusă comparativ cu celelalte vaccinuri dezvoltate pe piață, ci din lipsa transparentizării datelor colectate.

Chen Shifei, comisar adjunct al Administrației Naționale pentru Produse Medicale din China, a declarat că autoritatea de reglementare a fost de acord cu eliberarea publică a unui vaccin dezvoltat de Sinopharm, o companie farmaceutică de stat. Aprobarea a fost anunțată la o zi după ce Sinopharm a declarat că medicamentul a atins o rată de eficacitate de 79% în ultimele studii clinice realizate.

„Beneficiile cunoscute și potențiale ale (vaccinului) depășesc riscurile cunoscute și potențiale. A îndeplinit pe deplin cerințele pentru lansarea condiționată”, a mai declarat a spus Chen Shife.

Cu toate acestea, experții medicali au avertizat că lipsa unei supravegheri independente a datelor clinice și lacunele în proiectarea testelor au subminat eficacitatea vaccinului.

Emiratele Arabe Unite și Bahrain, singurele două țări care au aprobat deja vaccinul pentru utilizare, au raportat 86% eficacitate în studiile din această lună, scrie Financial Times.

„Nu avem nicio idee despre modul în care s-au desfășurat studiile. Nu există informații despre vârsta, sexul și starea de sănătate a participanților la test și aceste puncte de date sunt cruciale pentru o bună înțelegere a funcționării vaccinului”, a spus directorul unei mari companii farmaceutice din Shanghai.

Wu Yonglin, președintele companiei, a declarat că rezultatele studiilor au depășit cerințele Organizației Mondiale a Sănătății. „[Vaccinul] ar putea crea o protecție eficientă pentru un grup mare de oameni”, a spus el. Cu toate acestea, executivul s-a oprit din a furniza date detaliate despre studii, spunând că mai multe informații publicate de companie ar putea apărea „la o dată ulterioară”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri