Susținătorii extremiști ai lui Donald Trump răspândesc mesaje pe rețelele sociale prin care plănuiesc proteste armate weekendul acesta în cele mai mari orașe din SUA, urmate apoi de un asediu asupra Washington pentru a împiedica învestirea lui Joe Biden în funcția de președinte de săptămâna viitoare și pentru a da startul unei ”revoluții” – așa cum ei o numesc.

Încurajați de succesul avut săptămâna trecută, când au reușit să pătrundă în clădirea Capitoliului din Washington, auto-intitulații ”patrioți” care îl susțin pe Trump au răspândit mesaje pe rețele precum Facebook, Twitter, Reddit sau Parler (rețea de microblogging foarte populară în rândul conservatorilor și conspiraționiștilor) prin care își expun planul pentru acest weekend.

Citiți firul complet al evenimentelor de acum o săptămână, când Capitoliul a fost asediat.

Și pe rețeaua de live-streaming Twitch, în ultimele zile a fost raportat un număr semnificativ de noi utilizatori care rulează un clip video cu o fotografie a lui Donald Trump și care conține amenințări ce vizează data de 20 ianuarie (ziua învestirea lui Biden) și mesajul ”we are watching” (”vă urmărim”). Clipul video conține și coordonatele 38.8976805,-77.0387185 (locație în Washington).

Care este planul extremiștilor

Potrivit mai multor mesaje și discuții purtate pe Parler, pe data de 16 ianuarie susținătorii extremiști ai lui Donald Trump vor să evalueze numărul de persoane pe care îl vor strânge la proteste. Pe data de 17 ianuarie, indiferent de numere, aceștia vor declanșa proteste înarmate locale, urmând ca în următoarele zile să avanseze către Washington, punctul culminant urmând să fie atins pe 20 ianuarie.

Dacă un număr suficient de mare de ”patrioți” s-ar strânge (aceștia speră la 15.000), extremiștii vor încerca ”încercuirea” Casei Albe și a orașului, blocând astfel accesul persoanelor ”neloiale”, astfel încât Donald Trump să poată ”răsturna” puterea.

Deși scenariul pare dintr-un film, autoritățile americane au luat în serios amenințarea și au anunțat că 10.000 de soldați din Garda Națională vor fi în Washington, la carte se adaugă alți 5.000 în rezervă.

Mai mult, o notă internă emisă zilele trecute de FBI avertizează cu privire la protestele plănuite în toate cele 50 de state ale țării. Reprezentanții FBI spun că nu se vor concentra pe protestele pașnice, ci pe cele care amenință siguranța cetpțenilor prin violențe și distrugeri de proprietăți.

Îngrijorător este faptul că la marșurile înarmate care sunt plănuite weekendul acesta au aderat și alte facțiuni extremiste, nu doar suporterii radicali ai lui Trump.

Astfel, proteste sunt promovate și de către susținătorii mișcării ”boogaloo”. Aceștia își doresc un al doilea război civil în SUA și o prăbușire a societății actuale. Extremiștii boogaloo nu sunt adepții unei anumite filozofii politice.

17 ianuarie are o semnificație aparte și pentru cei care cred în QAnon, conspirație catalogată de FBI drept o potențială amenințare teroristă. Litera Q este cea de-a 17 literă din alfabet. QAnon-iștii cred că Donald Trump, se luptă cu o elită mondială de pedofili sataniști.

În România, anumiți senatori ai partidului parlamentar AUR adesea distribuie mesaje populare în randul conspiraționiștilor Qanon.

Citiți mai mult despre Portretele parlamentarilor AUR.

Val de interdicții pentru Trump și susținătorii acestuia pe rețelele sociale

Twitter a suspendat săptămâna trecută permanent contul lui Donald Trump invocând riscurile "incitării la violenţă" din partea preşedintelui american, la două zile după ce protestul susţinătorilor săi a degenerat în violenţe iar clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt.

De asemenea, YouTube a suspendat canalul președintelui cel puțin o săptămână, după ce un videoclip recent de pe canalul lui a incitat la violență.

Și Facebook a suspendat pe o perioadă nelimitată accesul lui Donald Trump pe platformă.

De asemenea, Amazon a înlăturat reţeaua social media Parler de pe serverele sale. Gigantul tehnologic reproşează acestei reţele sociale, populară în rândul adepţilor QAnon şi al altor susţinători ai lui Donald Trump, că a permis proliferarea mesajelor problematice după asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului.

Nu în ultimul rând, Twitter a anunţat că a "suspendat în mod permanent" 70.000 de conturi afiliate Qanon, încă din 8 ianuarie, când a decis să blocheze definitiv contul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri