Problemele din ce in ce mai grave cu care se confrunta creditele ipotecare medii au afectat, marti, puternic bancile americane specializate in retail s investitii. Grupurile mari, precum Bear Stearns si Lehman Brothers au suferit caderi de 6%, care s-au propagat si asupra omologilor europeani.

Indicele bancar DJ Stoxx a scazut cu 2,4% in dimineata zilei de miercuri si bancile au fost principalii responsabili pentru scaderea cu 1,8% a indicelui FTSEurofirst 300 pentru actiuni, precizeaza NewsIn, citand Reuters. Grupurile Credit Suisse, UBS, Barclays,Deutsche Bank si Royal Bank of Scotland au fost afectate de cele mai mari caderi, de cel putin 3%.

Problemele din sectorul de locuinte american s-au amplificat marti, dupa ce New Century a anuntat planurile de oprire a finantarii de catre creditori, care impinge cel mai mare creditor ipotecar independent pentru segmentul de mijloc din SUA mai aproape de faliment.

Morgan Stanley este cel mai mare creditor al New Century, insa si grupurile europene Credit Suisse, UBS si Barclays au contribuit cu credite.UBS a repetat miercuri ca expunere grupului fata de New Century este controlata, insa a refuzat sa cuantifice importanta imprumutului. Barclays a anuntat ca nu prognozeaza pierderi materiale din expunerea fata de imprumuturi medii deoarece majoritatea imprumuturilor pe acest segment sunt "complet achilibrate si pe termen scurt".

Cea mai mare banca europeana, HSBC Holdings, a fost cel mai direct afectata de expunerea la piata medie americana. Datoriile pe care acest grup le are de recuperat din America de Nord au crescut cu 38% anul trecut, pana la 6,8 miliarde de dolari. HSBC a devenit, in ultimii ani, un cumparator de imprumuturi de talie mijlocie ale aletor creditori din SUA, insa banca s-a retras, recent, din acest sector.