Schimbarea climatica ar putea costa Germania 800 de miliarde de euro pana in 2050, potrivit unui studiu al unui institut german, prezentat miercuri la Berlin.

Costurile au fost calculate pe baza unei previziuni de crestere a temperaturii scoartei terestre cu 4,5% pana in 2100, fata de momentul anterior revolutiei industriale, a precizat Claudia Kemfert, expert in mediu la institutul DIW, informeaza NewsIn. Chiar daca schimbarea globala ar fi mai mica decat aceste previziuni, incalzirea va depasi pana in 2100 limita de doua grade, dincolo de care oamenii de stiinta prevad ca omul va pierde controlul asupra naturii.

Studiul tine cont de angajamentele Germaniei in lupta impotriva incalzirii globale. "Daca nu se face nimic, costurile generate de schimbarea climatica ar putea ajunge la 3.000 de miliarde de euro", potrivit studiului. Chiar daca se vor limita emisiile de gaze cu efect de sera, institutul este de parere ca pana in 2050, factura pentru agricultura va fi de trei miliarde de euro, 30 de miliarde pentru turism, 100 de miliarde pentru asiguratori, 61 de miliarde pentru sistemul medical din cauza aparitia unor boli noi si de 130 de miliarde pentru sectorul energetic.

Incalzirea globala se va manifesta prin "situatii meteorologice extreme precum uragane, furtuni, ploi torentiale, inundatii si veri foarte calde, secetoase", inclusiv in Germania, subliniaza studiul. Lipsa de apa si seceta vor afecta recoltele mai ales in Bavaria, Bade-Wurtemberg si Saxonia inferioara.

"Inmultirea furtunilor este de asteptat in Marea Nordului si Marea Baltica. Este foarte probabil ca odata atins pragul de un grad Celsius, 60% din statiunile de ski din Germania sa nu mai aiba suficienta zapada", adauga studiul. in schimb, coastele nordice ale Germaniei ar putea beneficia de un numar mai mare de turisti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
MAE: 29 de cetățeni români din străinătate, confirmați cu COVID-19
Setari Cookie-uri