Autorităţile ruse au reţinut joi cinci colaboratori ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, încercând în acelaşi timp să oprească apelurile la ieşirea în stradă, alimentate de recordul de audienţă al unei anchete care îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de corupţie, potrivit France Presse.

Echipa lui Aleksei Navalnîi a lansat un apel către simpatizanţii acestuia să "iasă în stradă" sâmbătă în 65 de oraşe din Rusia pentru a cere eliberarea liderului lor, deţinut de la revenirea în ţară duminică, după mai multe luni de convalescenţă în Germania din cauza unei presupuse otrăviri, conform Agerpres.ro.

În urma avertisementelor oficiale difuzate în ultimele zile pentru a-i descuraja pe contestatari, poliţia rusă a arestat-o joi pe Liubov Sobol, o personalitate marcantă a opoziţiei şi apropiată de Navalnîi.

"Ea a fost arestată pentru că lansat apeluri la manifestaţii neautorizate", a declarat pentru AFP avocatul său, Vladimir Voronin.

Purtătoarea de cuvântului al lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a fost de asemenea reţinută joi seara, după o percheziţie la domiciliul său din Moscova, a reuşit ea să transmită prin Twitter.

Un alt colaborator important al lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a anunţat şi el pe Twitter că a fost arestat, într-o gară a capitalei ruse.

De naţionalitate belarusă, Vladlen Los, un avocat al organizaţiei anticorupţie a lui Navalnîi, a transmis şi el că a fost arestat şi a fost somat să părăsească Rusia.

Echipa lui Navalnîi la Krasnodar (sud-vest) a indicat de altfel că responsabila sa, Anastasia Pancenko, a fost de asemenea arestată.

În faţa mobilizării anunţate pentru sâmbătă, Parchetul rus a anunţat măsuri în vederea "limitării accesului la informaţii ilegale" difuzate online şi constituind "apeluri de participare la acţiuni ilegale în masă".

La rândul său, Ministerul de Interne rus s-a declarat pregătit "să protejeze ordinea publică" şi a promis să-i urmărească pe autorii apelurilor prin internat la manifestaţii.

Anterior, , agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor Roskomnadzor a adresat un avertisment platformelor TikTok şi VKontakte, echivalentul rus al Facebook, ordonându-le să blocheze conţinuturile considerate apeluri către "minori să participe la activităţi ilegale".

Joi, Roskomnadzor a ameninţat între altele cu amenzi, mergând până la 4 milioane de ruble (44.600 de euro) platformele de internet care nu vor suprima "informaţiile interzise".

După arestarea sa duminică, Aleksei Navalnîi a ripostat marţi, difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia - potrivit lui - preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.

Joi seara, această amplă investigaţie însoţită de o înregistrare video de aproape două ore fusese deja vizualizată de peste 47 milioane de ori pe YouTube.

Kremlinul a respins total aceste acuzaţii, denunţând un "atac" împotriva lui Putin şi calificându-i drept "escroci" pe membrii echipei lui Navalnîi.

Această înregistrare video a alimentat mii de publicări pe reţelele de socializare, reiterând apelul de a manifesta pentru eliberarea opozantului.

Tinerii sunt mobilizaţi în special pe TikTok, în timp ce mai multe personalităţi, între care actori, muzicieni şi atleţi şi-au anunţat sprijinul pentru Navalnîi.

Fostul căpitan al selecţionatei ruse de fotbal, Igor Denisov, puţin interesat în prezent de politică, consideră că opozantul - pentru care are un "mare respect" - "trebuie să fie eliberat".

Foarte popularul moderator al unei emisiuni pe YouTube, Iuri Dud, a denunţat o situaţie "scandaloasă" într-o postare pe care a obţinut 835.000 de like-uri pe Instagram.

Echipa lui Navalnîi a afirmat că a primit donaţii, totalizând aproape 10 milioane de ruble (112.000 euro).

Aleksei Navalnîi, a cărui eliberare este cerută de UE şi SU, a fost arestat la revenirea sa în Rusia, după mai multe luni de convalenscenţă în Germania, unde a fost transportat după o presupusă otrăvire căreia i-a fost victimă în august în Siberia.

El acuză Kremlinul că este responsabil de aceasta, ceea ce Moscova dezminte, denunţând un complot care implică Occidentul.

Sursa foto: Facebook / Alexey Navalny Supporters United

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri