Grupul britanic Cadbury SchweppesPlc intentioneaza se se divizeze in doua companii separate, una concentrata pe productia de ciocolata si prajituri iar cealalta pe bauturi racoritoare, a anuntat BBC.

Intr-un raport publicat pe site-ul propriu, in care nu mentioneaza nicio sursa, BBC a precizat ca un anunt in acest sens va avea loc cel mai devreme joi, aceasta decizie putand duce la majorarea substantiala a valorii de piata a grupului.

Consiliul de administratie al Cadbury s-a intrunit miercuri si a cazut de acord asupra acestei decizii, conform careia actionarii vor primi actiuni in cele doua grupuri nou-create, a precizat BBC.

Cotidianul Times a precizat ca fonduurile private de investitii LionCapital si Blackstone analizeaza posibilitatea unei oferte de preluare, pentru suma de 6,5 miliarde lire sterline (12,51 miliarde dolari) a diviziei specializate in bauturi racoritoare.

Aceste doua fonduri si-au unit fortele pentru a achizitiona divizia europeana producatoare de bauturi racoritoare (printre care Orangina si Schweppes) a Cadbury pentru suma de 1,85 miliarde euro, aceasta tranzactie fiind finalizata in luna februarie 2006.

Cadbury, care este cel mai mare grup producator de prajituri din lume, a anuntat marti ca investitorul american Nelson Peltz a achizitionat o participatie de 2,98% din grup iar analistii au declarat ca acesta ar insista pentru separarea Cadbury in doua divizii separate pentru majorarea valorii totale a companiei.

Analistii sunt de parere ca divizia producatoare de prajituri a Cadbury ar putea valora aproximativ noua miliarde de lire sterline (17,3 miliarde dolari) ca entitate independenta iar divizia de bauturi racoritoare alte sapte miliarde, cu mult peste valoarea combinata la care se ridica momentan Cadbury, de 12,6 miliarde lire sterline, a precizat BBC.

Daca planurile vor fi respectate, actionarii Cadbury vor detine doua actiuni pentru fiecare actiune Cadbury pe care o poseda, una pentru fiecare divizie.

Insa, conform BBC, aceste planuri necesita mult timp si ar mai putea dura cel putin pana la toamna pentru a finaliza aceasta separare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Jovan Radosavljevic, noul director general al Coca-Cola HBC Romania
Setari Cookie-uri