Parlamentul chinez a adoptat vineri o lege care armonizeaza impozitele aplicate companiilor straine si chineze, prevederi prin care va pune capat, in mod progresiv, incepand cu 1 ianuarie 2008, privilegiilor fiscale acordate grupurilor straine, informeaza NewsIn. Legea a fost adoptata cu voturile a peste 98% din delegatii parlamentului chinez, Adunarea Nationala Populara, ceea ce inseamna 2.826 de voturi pentru, 37 impotriva si 22 de abtineri.

Legea prevede o cota unica de impozitare de 25%. Pana in prezent, companiilor straine erau impozitate cu 15%, iar cele chineze cu 33%. Parlamentul a permis societatilor cu capital strain o perioada de tranzitie de cinci ani. Legea prevede si o cota de impozitare de 15% pentru companiile din sectorul inaltei tehnologii.

Conform calculelor preliminare efectuate de ministerul chinez de finante, trecerea de la un nivel de impozitare de 15% la unul de 25%, pentru companiile cu capital strain, va aduce bugetului o suma suplimentara de peste 40 miliarde de yuani (peste cinci miliarde dolari).

Uniformizarea impozitului, prezentata de guvern ca o masura pentru "imbunatatirea mediului concurential", a fost prevazuta odata cu aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), la sfarsitul anului 2001.

Tratametul diferentiat a fost introdus in 1993 pentru a atrage companiile straine si sa accelereze dezvoltarea economica a tarii. Aceasta politica a dat roade avand in vedere ca China este in prezent unul dintre statele ce beneficiaza de cele mai mari nivele de investitii straine directe (peste 70 de miliarde dolari in 2006, inclusiv sectorul financiar). Insa, companiile autohtone se plangeau de un "tratament discriminatoriu", cerand de mult timp aceasta uniformizare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Italia suspendă plata ratelor la creditele imobiliare și plata unor taxe
Setari Cookie-uri