Pe 2 februarie, Alexei Navalnîi, unul dintre principalii critici ai lui Vladimir Putin a aflat că urmează să stea în închisoare timp de doi ani și opt luni. Decizia a scos mii de oameni în stradă, dar forțele de ordine au fost mai puternice și aproape că au depășit numărul protestatarilor. Avocații lui Navalnîi au anunțat că pregătesc „presiuni mai mari” asupra lui Putin și că vor ataca cu apel sentința. În 2013, Navalnîi a mai fost condamnat la închisoare cu executare, dar după proteste masive, decizia a fost anulată. Următoarea perioadă urmează să arate dacă protestatarii vor reuși din nou să-l elibereze pe Navalnîi sau dacă bocancii și bastoanele forțelor speciale din Rusia vor fi mai puternice decât mișcarea anti-corupție care devine din ce în ce mai populară în Rusia, în timp ce Putin devine din ce în ce mai neacceptat.

La mai puțin de o lună de la întoarcerea în țară a lui Navalnîi după ce s-a aflat în Germania pentru a primi tratament după o tentativă de otrăvire atribuită serviciilor secrete rusești, pe 2 februarie Navalnîi a ajuns în instanță. El este acuzat că a încălcat de peste 50 de ori regulile probațiunii sub care se află din cauza unei condamnări din 2014.

Procesul

În 2014, Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare sub acuzația că a spălat bani cu ajutorul unei filme franceze de cosmetice. În același dosar, fratele său a primit trei ani și jumătate cu executare. În 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că această condamnare a fost nedreaptă și le-a ordonat autorităților rusești să le plătească despăgubiri celor doi frați.

Instanța îl acuza pe Navalnîi că nu s-a prezentat la serviciul de probațiune de două ori pe lună în primele 7 luni din anul, dar Navalnîi neagă. Conform informațiilor oferite de Moscowach, o publicație rusească care își desfășoară activitatea pe canale de Telegram, Navalnîi a spus în instanță că s-a prezentat la serviciul de probațiune.

„Pentru ani de zile, am fost la probațiune în zilele de joi. După un timp, inspectorii voiau să mă duc în zilele de luni, dar mă duceam joia, iar ei au acceptat. În timpul pandemiei, inspectorii de la probațiune mă verificau tot în zilele de joi. Voi vreți să mă băgați în pușcărie pentru că mă duceam la probațiune joi, nu luni”, a spus Aleksei Navalnîi în sala de judecată.

În plus, dialogul dintre Navalnîi și autoritățile rusești deveneau absurde. Anchetatorii i-au spus că ar fi trebuit să le prezinte documente care să ateste că e în Germania și că primește tratament, dar Navalnîi le-a răspuns scurt:

„Eram în comă”.

Alexei Navalnîi în timpul procesului în care a fost condamnat. El a stat închis într-o cameră înconjurată de geamuri, numită de presa rusească „acvariu”.

Sursa foto: Mediazona/Telegram

În ultimele două weekend-uri, zeci de mii de ruși au ieșit în stradă ca să-l susțină pe Navalnîi și să protesteze împotriva sistemului corupt din Rusia. În timp ce în prima săptămână de proteste au fost arestate peste 3.000 de persoane din peste o sută de mii care au ieșit în stradă, în a doua săptămână autoritățile au fost mai violente și au reușit să mărească numărul și să mai „adauge” încă 1.000 de arestări.

Citește și: Ce se întâmplă în Rusia | Cine e Navalnîi și de ce e încă în viață?

Totuși, polițiștii și membrii din trupele speciale s-au pregătit de scandal chiar înainte ca Navalnîi să primească condamnarea. Instanța la care a fost judecat Navalnîi a fost înconjurată de polițiști încă de la 10 dimineața, în timp ce tinerii care erau în zonă au fost verificați și alungați. Până la ora 13, poliția deja a arestat peste 200 de persoane. Polițiștii și-au ascuns indicativele de pe insigne. Traficul a fost blocat, metrourile au sărit peste stațiile din apropierea instanței, iar polițiștii au început să-i aresteze chiar și pe cei care așteptau autobuzul.

Poliția arestează un tânăr care se afla pe lângă instanța în care era judecat Navalnîi

Sursa foto: Telegram - Moscowach

La 9, ora locală a Moscovei, Navalnîi a primit sentința. Pedeapsa lui cu suspendare urma să se transforme în una cu executare. Din sentința inițială de trei ani și șase luni lui Navalnîi i s-au scăzut zece luni, perioadă pe care a petrecut-o în arest la domiciliu. Când a auzit sentința, soția lui Navalnîi, Yulia, a început să plângă, dar din spatele unor geamuri care îl despărțeau de restul participanților la judecată, Navalnîi a încurajat-o și i-a transmis că o iubește și că totul o să fie bine. Inclusiv liderul opoziției privea în sus și încerca să se abțină din plâns.

Navalnîi forțează un zâmbet ca să o înveselească pe soția sa, Yulia. Captură din transmisiunea live realizată de Ruptly

În timpul discursului pe care l-a ținut în instanță, Navalnîi a spus că explicația pentru ce pățește este „frica și ura unui om care se ascunde într-un buncăr, om pe care l-am ofensat pentru că am supraviețuit”, referindu-se la Vladimir Putin despre care spune că este cel care se află în spatele tentativei sale de otrăvire.

Fragmente din declarația lui Navalnîi

Principalul lucru din spatele acestui proces nu este legat de mine. Nu e greu să mă închidă. Cel mai mult contează motivul pentru care se întâmplă asta: ca să fie intimidați mai mulți oameni. Vor să închidă o persoană ca să înfricoșeze milioane de persoane.

Sper ca oamenii să nu se uite la procesul ăsta ca la un lucru de care trebuie să se teamă. Nu e o demonstrație de putere, ci de slăbiciune. Nu poți să bagi milioane de oameni după gratii. Trebuie ca oamenii să realizeze asta. Nimeni nu poate să bage o țară întreagă în închisoare.

Citeste si:

    Mă lupt cât de bine pot și voi continua să fac asta, chiar dacă acum sunt în mâinile unora cărora le place să folosească otrăvuri. Viața mea nu valorează nimic, dar o să fac orice pot ca legea să triumfe.

    - Alexei Navalnîi -

    Protestul

    În timp ce Navalnîi încerca să își consoleze soția din spatele pereților „acvariului” în care se afla, în Moscova și Sankt Petersburg oamenii începeau să iasă pe străzi ca să protesteze împotriva deciziei de a-l întemnița pe Navalnîi, cu toate că poliția le-a luat-o înainte. La ora la care a fost luată decizia deja erau arestate peste 300 de persoane.

    O mică parte din forțele speciale din Rusia care s-au adunat în Moscova

    Sursa foto: Nikita Sologub/Mediazona

    Polițiști și luptători antrenați din forțele speciale s-au folosit de pumni, picioare și bastoane cu electroșocuri ca să creeze o imagine a regimului autoritar din Rusia. Jurnaliști cu însemne pe care scria PRESA au fost arestați și bătuți, laolaltă cu ceilalți protestatari. Nimeni nu a scăpat de arestări și de bastoane, nici femeile, nici bărbații, nici bătrânii și nici cei care erau înconjurat de polițiști în timp ce erau cu mâinile în aer și strigau „nu suntem înarmați”.

    Citeste si:

      Bătrână arestată de polițiști

      Sursa foto: Telegram/Moscowach

      Unele imagini au fost foarte asemănătoare și cu dinamica de la protestele din București: oameni dați jos din taxi și bătuți și polițiști care își ascund indicativele pentru a nu putea fi reclamați. Finalul serii de manifestații s-a terminat cu peste 1.400 de persoane arestate.

      Polițiști care și-au ascuns insigna ca să nu poată fi recunoscuți / Moscova / Telegram - Moscowach

      În plus, inclusiv redactorul-șef al unei publicații importante din Rusia, MediaZona, a fost arestat timp de 25 de zile pentru că a retweetuit o glumă în care era evidențiată o asemănare între el și un solistul unei trupe de punk din Rusia care a și avut concerte protest împotriva corupției. Polițiștii au spus că, prin intermediul tweetului, redactorul-șef a îndemnat oamenii să iasă la primul protest de susținere a lui Navalnîi, cel din 23 ianuarie.

      Reacțiile internaționale: SUA și UE amenință cu sancțiuni și cer eliberarea lui Navalnîi

      Între timp, tot mai mulți oficiali din UE și din SUA cer eliberarea lui Navalnîi și amenință Rusia cu sancțiuni, în timp ce oficialii rușii îi acuză că sunt „deconectați de realitate” și îi încurajează să nu se mai bage în treburile interne ale unui stat suveran.

      În SUA, Joe Biden a cerut serviciilor secrete să verifice implicarea Moscovei în otrăvirea lui Navalnîi. În plus, oficialii din Statele Unite au spus că se vor coordona cu aliații pentru a trage Rusia la răspundere pentru arestarea lui Navalnîi.

      Se poate repeta istoria?

      În 2013, într-o Rusie lovită de tot mai multe proteste mari condusă de un Putin care își pierdea din ce în ce mai multă popularitate, autoritățile l-au condamnat pe Navalnîi la 5 ani de închisoare cu executare pentru că ar fi deturnat lemn în valoare de 500.000 de dolari de la o companie de stat, dar, în urma protestelor masive, el a fost eliberat și sentința a fost anulată, ca mai apoi să fie aprobată iar, 4 ani mai târziu.

      Nivelul de popularitate a lui Putin este similar cu cel din 2013, atunci când a atins un minim record de persoane care nu mai aveau încredere în el. Totuși, în 2014, Putin a devenit din nou apreciat de mai mulți ruși din cauza valului naționalist izbucnit după invadarea Crimeei.

      Urmează să vedem dacă Rusia va fi intimidată de proteste și de amenințările europenilor și americanilor sau dacă, spre deosebire de ce a spus Navalnîi în timpul procesului, Rusia chiar își demonstrează puterea, nu slăbiciunea.

      Sursa foto: David Frenkel / Mediazona

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Andrei Petre
      Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri