Comunitatea internationala ar trebui sa ajunga in 2009 la un acord in ceea ce priveste reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera, a declarat vineri comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs. "Acum ca am ajuns la o intelegere in acest sens in UE, trebuie ca pana in 2009 sa ajungem la un acord international", a declarat acesta potrivit NewsIn.

Liderii Uniunii Europene au stabilit saptamana trecuta sa reduca cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, oferindu-se sa ridice acest plafon pana la 30% in cazul in care Statele Unite ale Americii, Rusia, China si India ar actiona in mod asemanator. Semnarea unui astfel de acord in 2009 ar permite ratificarea rapida a noului plan de emisii, care ar putea fi aplicat incepand cu 2012.

Aceasta data ar fi convenabila si din alt motiv, pentru ca atunci presedintele actual al SUA, George W. Bush, care a refuzat sa ratifice Protocolul de la Kyoto in 2001, nu va mai ocupa aceasta functie.

Piebalgs a reiterat ca stabilirea politicii energiei nucleare ramane in continuare o responsabilitate a guvernelor nationale. Oficialul european, care a primit din partea UE un mandat privind redactarea unor noi reguli obligatorii legate de energia regenerabila, a precizat ca asteapta un semnal venit din partea parlamentului european pentru a incepe redactarea acestor masuri.

Piebalgs a declarat ca aceste masuri vor fi lua forma unor directive ce vor fi aplicate in mod normal, iar in cazul in care acestea nu vor fi respectate se vor lua masuri in justitie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
China spune că este imoral și iresponsabil să fie acuzată de SUA pentru pandemie
Setari Cookie-uri