Inflatia din zona euro ar putea scadea pana la 1,5% in trimestrul al treilea, inainte de a se accentua iar spre sfarsitul lui 2007, a spus, vineri, seful Bundesbank, Axel Weber, care este si membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).

"Exista riscuri pe termen mediu si lung", a spus potrivit NewsIn, Weber, care a aratat la inceputul acestei saptamani ca nu poate fi exclusa posibilitatea cresterii dobanzii cheie peste nivelul la care stimuleaza economia, deoarece exista prognoze foarte solide de crestere. "Daca este necesar, vom compensa riscurile la adresa stabilitatii preturilor".

Biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a confirmat, la 15 martie, ca inflatia anuala din zona euro din februarie a fost de 1,8%, la fel ca in ianuarie si in conformitate cu tinta de inflatie a Bancii Centrale Europene.

Consiliul Guvernatorilor Bancii Central Europene (BCE) a decis, la 8 martie, majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 3,75%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, in conformitate cu asteptarile analistilor, deoarece riscurile la adresa stabilitatii preturilor s-au accentuat.

"BCE prognozeaza ca inflatia se va situa anul acesta intre 1,5% si 2,1%, iar in 2008 ar putea oscila intre 1,4% si 2,6%", a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.