Un fost gardian al lagărului nazist de la Sachsenhausen-Oranienburg, acum în vârstă de 100 de ani, a fost inculpat pentru complicitate la peste 3.500 de crime, relatează Agerpres.

Parchetul a stabilit că fostul gardian poate fi judecat, în pofida vârstei înaintate. Tribunalul din Neuruppin urmează acum să decidă dacă este apt să compară la proces.

El este acuzat că a ajutat şi încurajat "în mod conştient şi voluntar", între 1942 şi 1945, uciderea a 3.518 deţinuţi din lagărul de concentrare de la nord de Berlin.

Centenarul, care a fost gardian al lagărului până în februarie 1945, trăieşte în prezent în regiunea Brandenburg, care înconjoară Berlinul.

După peste 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, circa 10 anchete judiciare privind crimele naziste sunt încă în desfăşurare în Germania.

Ce alți vinovați au mai fost descoperiți

La 5 februarie, o fostă secretară a lagărului de la Stutthof, în vârstă de 95 de ani, a fost la rândul ei inculpată pentru complicitate la peste 10.000 de crime, între 1943 şi 1945, potrivit parchetului din Itzehoe.

Un fost gardian SS al aceluiaşi lagăr în vârstă tot 95 de ani a fost inculpat în iulie anul trecut pentru complicitate la câteva sute de cazuri de omucidere, dar nu a fost deocamdată stabilită o dată pentru proces, capacitatea sa de a compărea în faţa tribunalului fiind încă în curs de evaluare.

Tot în iulie 2020, tribunalul din Hamburg l-a condamnat la doi ani cu suspendare pe Bruno Dey, fost gardian la Stutthof în vârstă de 93 de ani, pentru complicitate la 5.232 de cazuri de omucidere şi tentativă de omucidere.

Deşi controversată, această justiţie tardivă "permite să se facă auzită vocea victimelor, familiilor acestora şi să fie readuse faptele în conştiinţa publică", potrivit juristului Andrej Umansky, autorul lucrării "Shoah (Holocaust) în Est".

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri