Mii de angajati din industria aerospatiala franco-germana au protestat vineri impotriva desfiintarii a zece mii de locuri de munca de catre compania europeana Airbus, acuzand guvernele si industria ca le ignora solicitarile, informeaza NewsIn.

Protestatarii au fluturat steaguri, au fluierat, au ascultat muzica rock si, in unele cazuri, au defilat cu copii in fata uzinelor si birourilor Airbus, inclusiv a celor care au fost scoase la vanzare. Dificultatile financiare ale companiei au fost provocate de intarzierile proiectului de amploare demarat pentru construirea si livrarea avionului gigant A380.

In Franta, manifestatiile s-au sincronizat cu protestele similare impotriva concedierilor a 1.500 de angajati de catre compania tehnologica Alcatel Lucent si au ridicat intrebari despre salvarea locurilor de munca inalt calificate in contextul campaniei electorale.

Candidatul Partidului Ecologist, Dominique Voynet, a devenit cel mai recent sustinator al angajatilor Airbus, dupa ce candidatii din partea partidelor dominante au vizitat uzinele Airbus si si-au exprimat ingrijorarea inaintea alegerilor prezidentiale din aprilie si mai.

"Ne aflam sub fereastra (directorului Airbus) Louis Gallois si stim ca se afla aici", a spus reprezentantul sindicatului Force Ouvriere, Jean-Francois Knepper angajatilor din fata sediului Airbus din Toulouse, in sud-vestul Frantei. "Acesta este un simbol care va dovedi cat de hotarati si uniti suntem", a mai spus acesta.

Gallois a anuntat concedierile si planul de a vinde, luna viiotare, sase dintre cele 16 uzine ale companiei, argumentand ca in joc se afla supravietuirea grupului. Airbus sustine ca trebuie sa faca economii urgente pentru a compensa slabiciunea dolarului, de care beneficiaza rivalul Boeing si pentru a creste sansele pe piata ale urmatorului model, avionul de talie medie A350.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Germania pune pe masă 750 miliarde euro pentru a contracara impactul pandemiei
Setari Cookie-uri