Cotatia actiunilor ABN Amro, cea mai mare banca din Olanda, a urcat luni, ca efect al propunerii de fuzionare facuta de banca britanica Barclays, prin care s-ar crea cea mai mare institutie europeana de servicii financiare.
Reprezentantii bancii Barclays, a treia institutie bancara din Marea Britanie, au inaintat omologilor de la ABN Amro schita unei propuneri de fuziune, pentru crearea unei institutii bancare in valoare de aproximativ 160 miliarde de dolari. Propunerea facuta de reprrezentantii Barclays survine in contextul in care se discuta despre posibilitatea preluarii sau impartirii bancii olandeze in mai multe filiale, spun surse anonime citate de Reuters, potrivit NewsIn.

Oficialii de la banca britanica au confirmat interesul Barclays pentru institutia bancara cu sediul la Amsterdam si au mentionat ca isi vor clarifica pozitia inaintea deschiderii sedintelor bursiere de marti de pe pietele internationale. Banca britanica Barclays deruleaza operatiuni in Europa si in Africa. Analistii de pe piata spun ca interesul manifestat de Barclays pentru ABN Amro va declansa alte oferte rivale facute de institutii financiar-bancare internationale pentru ABN.

In declaratia facuta de reprezentantii bancii britanice se arata interesul avut pentru banca olandeza, care desfasoara operatiuni bancare de retail in Statele Unite ale Americii, Brazilia, Italia si Olanda.

Si alte banci si-au manifestat interesul fie pentru o fuziune cu ABN Amro fie pentru cumpararea unora dintre afacerile derulate de ABN in afara teritoriului olandez, potrivit unor surse din domeniu citate duminica de Reuters.Printre acestea se numara banca olandeza rivala ING, BBVA din Spania si banca BNP Paribas din Franta. Si alti investitori, cum ar fi fondul britanic de risc TCI, exercita presiuni asupra bancii olandeze privitoare la o eventuala vanzare sau separare, care ar majora castigurile actionarilor dupa cativa ani de lipsa de performanta. Reprezentantii TCI au refuzat sa comenteze.

Cotatia actiunilor ABN a urcat cu 7,3%, la valoarea de 29,30 euro/actiune, fapt care a crescut valoarea de piata a companiei la 56 miliarde euro (74,6 miliarde dolari). Actiunile Barclays au crescut cu doar 0,5%, la 686 pence, generand o valoare de piata de 45 miliarde lire sterline (87,6 miliarde dolari) pentru banca britanica.

"Consideram ca este un scenariu verosimil ca Barclays sa incerce sa fuzioneze cu ABN", se spune intr-un studiu al analistilor de la compania de servicii financiare Keefe, Bruyette & Woods. In acelasi studiu, analistii estimeaza ca Barclay ar putea oferi 31,3 euro/actiune ABN cu posibilitatea majorarii ofertei. Un purtator de cuvant al ABN Amro nu a comentat informatia, potrivit Reuters.

Banca olandeza ABN Amro este prezenta si in Romania, prin ABN Amro Bank (Romania) S.A care si-a inceput activitatea in noiembrie 1995. Principalul actionar al bancii este ABN Amro Bank N.V., care detine 99.7 % din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri