Barclays confirma ca este in negocieri preliminare exclusive cu reprezentantii ABN Amro, cu privire la posibila fuziune a celor doua institutii financiar-bancare
"Aceste discutii sunt rezultatul unui proiect atent pentru crearea unui parteneriat complementar. Discutiile sunt la inceput si au caracter explorator, neexistand nicio garantie ca vor conduce la o tranzactie", se spune potrivit NewsIn intr-un comunicat al Barclays. "Vom face un alt anunt la timpul potrivit". "Vom studia afacerea in timpul urmatoarelor saptamani si, la momentul potrivit, vom actualiza datele de pe piata", a mentionat ABN Amro intr-un comunicat, potrivit NewsIn.

Prin aceasta fuziune s-ar crea cel mai mare grup financiar din istoria bancara a Europei. Dezvaluirile legate de negocieri au fost facute in contextul in care se zvonea ca Barclays ar urmari sa cumpere rivalul ei mai mic. La inchiderea sedintelor bursiere de luni, ABN Amro era evaluata de piata la aproximativ 76 miliarde dolari, iar banca britanica Barclays la aproximativ 86 miliarde dolari.

Banca olandeza ABN Amro este prezenta si in Romania, prin ABN Amro Bank (Romania) S.A care si-a inceput activitatea in noiembrie 1995. Principalul actionar al bancii este ABN Amro Bank N.V., care detine 99.7 % din actiuni.

Daca Barclays si ABN Amro vor fuziona, banca britanica va intra automat si pe piata romaneasca. Barclays este a treia banca din Marea Britanie, dupa capitalizarea de piata si este cel mai mare emitent de carti de credit din Europa.

Actiunile ABN au urcat, marti, cu 3,4%, la cotatia de 30,96 euro/actiune, adaugandu-se castigului de 9,7% de luni, care a generat o evaluare a capitalizarii de piata la aproximativ 57 miliarde euro. Cotatia actiunilor ABN Amro continua tendinta de apreciere inceputa in decembrie 2006 si accelerata in februarie, cand reprezentantii fondului de risc TCI au spus ca actiunile ABN sunt subevaluate si ca managementul companiei ar trebui fie sa o imparta, fie sa o vanda. Fondul de risc TCI este actionar la ABN Amro cu aproximativ 1%.

Cotatia actiunilor Barclays a urcat, marti, cu 2,7%, la 695 pence, pe piata londoneza. Capitalizarea de piata a bancii Barclays a fost evaluata la aproximativ 44,3 miliarde de lire sterline la inchiderea sedintei de tranzactionare de luni.

Reprezentantii ABN Amro au spus, luna trecuta, ca sunt interesati de dezvoltarea bancii in Asia, Brazilia si Italia, tara in care au cumparat, anul trecut, Banca Antonveneta, dupa o batalie indelungata care a condus pana la urma la demisia presedintelui bancii italiene. ABN Amro urmareste achizitii in tari in dezvoltare, dar nu si fuziuni majore, se mai spunea in comunicatul de luna trecuta al bancii.

In intregul an 2006, profitul ABN Amro a crescut cu 7,7%, la 4,72 miliarde euro (6,13 miliarde dolari), iar profitul operational a urcat cu 24%, la 27,6 miliarde euro (35,86 miliarde dolari).

Profitul net al Barclays a fost de 4,571 miliarde lire sterline (8,92 miliarde dolari) in 2006, in crestere cu aproape 32% fata de profitul net din 2005, de 3,447 miliarde de lire sterline. Reprezentantii bancii britanice au mai spus si ca a luat sfarsit perioada de pierderi din afacerea cu carduri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri