Danemarca a suspendat, din motive de precauţie şi până la noi ordine, administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge la persoane vaccinate, a anunţat Agerpres.

Decizia intervine „după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, a comunicat Agenţia Naţională de Sănătate, subliniind că, „la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”.

Austria anunţase pe 8 martie că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor „grave tulburări de coagulare„ la câteva zile după primirea vaccinului.

Alte patru ţări europene - Estonia, Letonia, Lituania şi Luxemburg - au suspendat ulterior vaccinările cu dozele provenite din lotul respectiv, livrat în 17 state şi care conţine un milion de doze.

Danemarca a luat însă decizia de a suspenda utilizarea tuturor vaccinurilor de la AstraZeneca pentru o perioadă de 14 zile.

O anchetă preliminară a Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA) a subliniat pe 10 martie că nu există nicio legătură între vaccinul de la AstraZeneca şi decesul survenit în Austria.

Până la data de 9 martie, doar 22 de cazuri de tromboze au fost semnalate din rândul celor peste 3 milioane vaccinate în Spaţiul economic european, potrivit EMA.

„Este important de subliniat că nu am renunţat la vaccinul de la AstraZeneca, dar că facem o pauză în utilizarea sa„, a precizat directorul agenţiei daneze, Soren Brostrom, citat în comunicat.

Danemarca afirmă că a înregistrat decesul unei persoane care a primit acest vaccin. O anchetă este în desfăşurare la EMA.

'Există o documentaţie importantă ce dovedeşte că vaccinul este atât sigur, cât şi eficace. Dar, împreună cu Agenţia daneză a medicamentelor, trebuie să reacţionăm la informaţiile despre eventuale efecte secundare grave, atât în Danemarca, cât şi în alte ţări europene', a justificat Brostrom.

Această suspendare, care va fi reevaluată peste două săptămâni, modifică şi calendarul campaniei de imunizare în Danemarca.

Potrivit autorităţii sanitare, termenul pentru vaccinarea întregii populaţii adulte a fost împins până la mijlocul lui august, faţă de începutul lunii iulie, anunţat anterior.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri