Comerţul între Marea Britanie şi Uniunea Europeană a fost sever afectat în prima lună a noii lor relaţii post-Brexit, înregistrându-se un declin record al exporturilor şi importurilor Regatului Unit, în contextul continuării în ambele părţi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit AP şi Reuters.

Conform datelor publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS) și citate de Agerpres, exporturile britanice către blocul comunitar, excluzând aurul nemonetar şi alte metale preţioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie, comparativ cu decembrie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 28,8% - un alt record.

Comerţul cu produse chimice a fost la un nivel extrem de redus, reflectând nivelul ridicat al stocurilor de produse farmaceutice înainte de încheierea perioadei de tranziţie a Brexitului, precizează ONS.

De asemenea, exporturile de alimente şi animale vii către UE au scăzut cu 64%, inclusiv crustacee şi peşti.

Multe companii şi-au făcut stocuri în decembrie pentru a evita întreruperile, ceea ce a adâncit declinul comerţului în ianuarie, apreciază ONS.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Deficitul comercial general al Regatului Unit, inclusiv ţările din afara UE, s-a atenuat la 9,826 miliarde de lire sterline (13,70 miliarde de dolari) în ianuarie, de la 14,315 miliarde de lire sterline în decembrie.

Economia britanică s-a contractat cu 2,9% în ianuarie, pe fondul restricţiilor şi a scăderii exporturilor Regatului Unit către UE.

Industria a scăzut pentru prima dată din aprilie, în urma declinului exporturilor, ca efect al ieşirii ţării din UE, apreciază ONS.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri