Cercetători de la Universitatea din Liege au descoperit în ianuarie o nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19 şi ale cărei efecte încă nu se cunosc.

Noua mutaţie, cunoscută ca Spike Insertion (SI) şi a cărei denumire ştiinţifică este B.1.214, nu est încă clasificată ca "variantă îngrijorătoare" (VOC), cum sunt denumite variantele britanică (B.1.117), sud-africană (B.1.351) şi braziliană (P.1).

Spre deosebire de aceste variante, mutaţia descoperită în Belgia s-a produs prin inserţia de noi nucleoizi în secvenţa proteinei virusului, în timp ce variantele anterioare s-au creat prin intervenţii la nivelul genomului, a explicat ziarului Le Soir, Vicent Bours, responsabil al laboratorului de analiză şi de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2 de la Universitatea din Liege.

Cât este de periculoasă noua tulpină

Totuşi, cercetătorii au subliniat că noua variantă "încă nu suscită o preocupare deosebită privind pericolul său" şi că nu se ştie încă dacă îi conferă virusului originar vreun avantaj în termeni de mai mare răspândire.

Este posibil ca această variantă să reprezinte deja 4 % dintre noile contagieri în mostrele prelevate, un procent aproape egal cu cel al variantelor sud-africană şi braziliană, în condiţiile în care cea britanică reprezintă între 70 şi 75 % dintre contagierile din Belgia, potrivit cercetătorilor.

"Se poate observa o creştere a cazurilor în Belgia, mai ales la Bruxelles, în Brabantul Flamand şi în provincia Hainaut, dar suntem aproape siguri că nu este vorba de tulpina belgiană", a explicat Bours, care a estimat că noua variantă "ar putea proveni din Africa subsahariană şi s-ar fi putut răspândi la noi prin intermediul călătoriilor".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri